Brexit'e Kraliçe Elizabeth müdahalesi
Kraliçe İkinci Elizabeth’in geleneksel parlamento açılış konuşmasının tarihinin 14 Ekim olarak açıklanması, İngiltere’de siyasetin hareketlenmesine neden oldu.
Kraliçe İkinci Elizabeth’in geleneksel parlamento açılış konuşmasının tarihinin 14 Ekim olarak açıklanması, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın uzun süredir hesapladığı parlamentonun askıya alınma planının gerçeğe dönüşebileceğinin belirtisi olarak kabul ediliyor.
İngiltere’de Parlamento şu an tatilde. Parlamento'nun normal takvime göre Eylül’ün ilk haftası açılması gerekiyor. Kraliçe’nin konuşma yapacağı tarihin 14 Ekim olarak açıklanması, yeni yasama yılının açılışının bu tarihe ertelendiğine işaret ediyor.
Bu, İngiltere’nin AB’den ayrılacağı 31 Ekim tarihine sadece iki hafta öncesine denk geliyor.
Bu sürenin, Brexit’le ilgili muhalefetin harekete geçmesi ve yeni yasa çıkarması için yeterli olmadığı yorumları yapılıyor.
Boris Johnson’ın başbakan olduğu günden bu yana İngiltere’yi AB’den ayırmadaki net kararlılığı, muhalefeti kendisine karşı birleşmeye itti. 27 Ağustos’da bir araya gelen liderler, parlamento açılır açılmaz yasa çıkarıp anlaşmasız bir ayrılığın önüne geçme konusunda fikir birliğine vardı.
Boris Johnson bunun üzerine yeni yasama yılının açılışını 14 Ekim olarak açıkladı. Ancak muhalefet, bu kararın anayasal kriz yaratacağını belirtiyor. Kraliçe Elizabeth’in ise bu talebe ne karşılık vereceği henüz belli değil.
Geleneksel olarak Kraliçe’nin parlamentonun işlerine karışmadığı biliniyor.