Burkina Faso, Mali ve Nijer cuntalarından BMGK'ya 'Ukrayna' mektubu

Burkina Faso, Mali ve Nijer cuntalarından BMGK'ya 'Ukrayna' mektubu

Burkina Faso, Mali ve Nijer cuntaları Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne bir mektup yazarak Ukrayna'nın Batı Afrika'nın Sahel bölgesindeki isyancı gruplara verdiği iddia edilen desteği kınadı.

Mali, Ukrayna'nın askeri istihbarat teşkilatı sözcüsünün Mali'nin kuzeyinde Temmuz ayı sonlarında Malili askerler ve Rus Wagner paralı askerlerinin öldüğü çatışmalarla ilgili yorumları üzerine ay başında Ukrayna ile diplomatik ilişkilerini kesmişti.

Nijer'in askeri rejimi de günler sonra komşusuyla dayanışma içinde aynı şeyi yaptı.

Anlaşmazlık, Ukrayna askeri istihbarat teşkilatı sözcüsünün Malili muhaliflerin Temmuz ayındaki saldırıyı gerçekleştirmek için “gerekli” bilgileri aldıklarını söylemesinin ardından patlak verdi.

Tuareg etnik grubuna mensup silahlı gruplar günlerce süren şiddetli çatışmalarda en az 84 Wagner paralı askerini ve 47 Malili askeri öldürdüklerini, bunun da Wagner'in iki yıl önce göreve gelmesinden bu yana aldığı en ağır yenilgi olduğunu söyledi.

Mali ve Nijer Ukrayna'yı “uluslararası terörizmi” desteklemekle suçladı.

Ukrayna defalarca bu iddiaların asılsız ve gerçek dışı olduğunu söyledi. Tuareg grupları da Ukrayna'dan herhangi bir destek almadıklarını öne sürdü.

Ancak aynı dönemde bölgeden servis edilen bir fotoğraflarda Tuareglerin Ukrayna bayrağı ve bazı Ukraynalı askeri danışmanlar oldukları düşünülen kişilerle poz verdikleri görüldü.

Mali, Nijer ve Burkina Faso dışişleri bakanları Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne gönderdikleri mektupta Konsey'den Ukrayna'nın eylemleri konusunda “sorumluluk almasını” ve bölgesel ve kıtasal istikrarı tehdit eden “yıkıcı eylemleri” önlemesini istedi.

Mektubun bir kopyası Salı günü geç saatlerde Burkina Faso, Mali ve Nijer'in darbelerinin ardından oluşturdukları Sahel Devletleri İttifakı adlı grubun X hesabında yayınlandı.

Diplomatlar mektubun Salı akşamı 15 üyeli Güvenlik Konseyi'ne iletildiğini söyledi.

Burkina Faso, Mali ve Nijer, geçtiğimiz dört yıl içinde cuntalarının iktidara gelmesinden bu yana geleneksel Batılı ve bölgesel müttefiklerine sırtlarını dönerek Rusya'nın yanında yer aldılar.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

x.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum