Burkina Faso, Mali ve Nijer yeni bir konfederasyon kurdu

Burkina Faso, Mali ve Nijer yeni bir konfederasyon kurdu

Üç ülke de Fransa ile askeri ve savunma bağlarını kopararak Rusya ile daha sıkı bir işbirliği arayışına girdi.

Burkina Faso, Mali ve Nijer'i yöneten cunta liderleri, mevcut Batı Afrika bloğuyla bağlarını kopardıktan sonra Cumartesi günü Niamey'de gerçekleştirdikleri ilk zirvede bir antlaşma imzalayarak yeni bir "konfederasyon" kurdular.

Son yıllarda darbelerle iktidarı ele geçiren üç ülkenin liderleri, Cumartesi günkü zirvenin sonunda yaptıkları açıklamada, "üye ülkeler arasında daha fazla entegrasyona doğru bir adım daha atmaya karar verdiklerini" ve "bir konfederasyon kuran bir antlaşmayı kabul ettiklerini" söylediler.

AES kısaltmasını kullanacak olan "Sahel Devletleri Konfederasyonu" yaklaşık 72 milyon insanı bir araya toplayacak.

Ocak ayında üç ülke, eski sömürgeci hükümdarları Fransa tarafından manipüle edilmekle suçladıkları Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'ndan (ECOWAS) ayrıldıklarını açıkladılar.

Üç ülke de Fransa ile askeri ve savunma bağlarını kopararak Rusya ile daha sıkı bir işbirliği arayışına girdi.

Nijer'in askeri yönetiminin başındaki General Abdurrahman Tiani zirvenin açılışında yaptığı konuşmada "Halkımız ECOWAS'a geri dönülmez bir şekilde sırtını döndü" dedi.

ECOWAS ile ilişkiler, Tiani'yi iktidara getiren Temmuz 2023 darbesinin ardından, ECOWAS'ın yaptırımlar uygulaması ve hatta devrik başkan Mohamed Bazoum'u geri getirmek için askeri müdahale tehdidinde bulunmasıyla kötüleşti.

Yaptırımlar Şubat ayında kaldırıldı ancak iki taraf arasındaki ilişkiler soğukluğunu koruyor.

ECOWAS Pazar günü Abuja'da AES ile ilişkiler konusunun da gündeme geleceği bir liderler zirvesi düzenliyor.

AES ülkeleri Mart ayında kendi topraklarına düzenli olarak saldıran cihat yanlısı gruplarla savaşmak üzere ortak bir askeri güç oluşturdu.

Cumartesi günü ayrıca tarım, su, enerji ve ulaşım gibi stratejik sektörlere yaklaşımlarını "karşılıklı hale getirmekten" bahsettiler.

Ayrıca yerel medyada yerel dillere daha fazla önem verilmesini istediler.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum