Burkina Faso'yu beş yıl daha cunta yönetecek

Burkina Faso'yu beş yıl daha cunta yönetecek

Darbe lideri ve cumhurbaşkanı vekili İbrahim Traore'nin geçiş döneminin sonunda herhangi bir seçimde aday olabileceği ifade ediliyor.

Burkina Faso'da 2022'deki darbeden bu yana iktidarda olan cunta yönetimi, Cumartesi günü yapılan ulusal istişareler sırasında kabul edilen anlaşma uyarınca beş yıl daha iktidarda kalacak.

Ulusal diyalog sürecinin organizasyon komitesi başkanı Albay Musa Diallo görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada "Geçiş süresi 2 Temmuz 2024'ten itibaren 60 ay olarak belirlendi" dedi.

Diallo, darbe lideri ve cumhurbaşkanı vekili İbrahim Traore'nin geçiş döneminin sonunda herhangi bir seçimde aday olabileceğini de sözlerine ekledi.

İki gün sürmesi beklenen ulusal diyalog, Batı Afrika ülkesi için sivil yönetime dönüş yolunu çizmek üzere Cumartesi günü erken saatlerde başladı.

Burkina Faso'yu 2022'den bu yana yöneten ordu, büyük ölçüde ülkenin süregelen güvensizliğini gerekçe göstererek iki darbe gerçekleştirdi.

Başta El Kaide bağlantılılar olmak üzere ülkedeki silahlı gruplar uzun süredir güvenlik güçlerine yönelik saldırılar gerçekleştiriyor.

İlk ulusal diyalog, Traore'yi başkan olarak atayan ve bir hükümet ile bir yasama meclisi kuran bir tüzüğü kabul etti.

Cumartesi günü kabul edilen yeni tüzüğe göre, geleneksel partilerin üyelerine mecliste sandalye tahsis etmek için artık kota kullanılmayacak. Bunun yerine "vatanseverlik" milletvekillerinin seçiminde tek kriter olarak kabul edilecek.

İlk tüzük sivil yönetime geçiş süresini 1 Temmuz'da sona erecek şekilde 21 ay olarak belirlemişti ancak Traore, "tehlikeli güvenlik durumu" göz önüne alındığında seçimlerin yapılmasının zor olacağı konusunda defalarca uyarıda bulunmuştu.

Sivil toplum temsilcileri, güvenlik ve savunma güçleri ile geçici meclisteki milletvekilleri bu hafta sonu yapılan görüşmelere katılırken, siyasi partilerin çoğu görüşmeleri boykot etti.

Burkina Faso son günlerde ordu tarafından sivillere yönelik işlenen katliamlarla gündemde.

Kaynak: Mepa News, AFP

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum