Cahit Zarifoğlu
''Dedi ki: Sen şairsin elindeki bu taş ne? Dedim ki; Şair aşka boyun eğer zulme değil.''
Cahit Zarifoğlu, 1 Temmuz 1940'ta Ankara'da, Maraşlı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babasının memuriyeti dolayısıyla ilk ve orta öğrenimini Siverek, Ankara, Kızılcahamam ve Kahramanmaraş'ta tamamladı.
Anne ve babası boşandığı için babasız büyüdü. Abisi Sait onu ikinci bir baba gibi büyüttü. İçine kapanık ve düşünceli ruh haliyle büyüdü. Bu sebeple gençlik yıllarında "Aristo" lakabıyla anıldı.
Çocukluk yıllarında amatör olarak güreş sporuyla ilgilendi. Maraş güreş Kulübüne kaydoldu. Gençlik yıllarında pilot olma hayaliyle Eskişehir'e gidip Türk Kuşu Derneğine başvurdu. Üç ay kurs gördü ve C brövesini aldı. Planörle uçtu ve motorsuz uçak kullanmaya başladı. Son aşamada sağlık kontrolünden geçemediği için bu hayali yarım kaldı.
Buhranı gençlik yılları okul hayatına etki etmiş, lisede üç sene sınıfta kalmıştı. Türkiye tarihine altın harflerle geçen edebiyatçı bu dönemde edebiyat derslerinden de sınıfı geçememişti.
Lise yıllarında okul dergisi olan Hamle’de şiirleri yayınlandı. 1959 yılında Maraş'ta bir yıl vekil öğretmenlik yaptı.
Türkiye edebiyatına damga vuran Erdem Beyazıt, Rasim Özdenören, Nuri Pakdil, Mehmet Akif İnan, Alaeddin Özdenören ve Ali Kutlay ile aydı dönemde Kahraman Maraş lisesinde okudu ve dostluk kurdu.
Lisenin bitimiyle birlikte İstanbul’a gelerek, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne yazıldı. Üniversite hayatı da lise hayatı gibi uzatmalı sürdü ve üniversiteden on yılda mezun oldu.
Üniversite öğreniminin yanı sıra şiir yazmayı da sürdürdü, bir yandan da çalışmaya başladı. Şiirleri edebiyat dergilerinde yayınlanmaya başladı. Yol Dergisi'nde musahhihlik yaptı (1964). Bâb-ı Âli'de Sabah Gazetesi'nde teknik sekreter olarak çalıştı. (1967).
Üniversite hayatı döneminde Avrupa'yı gezme imkânı buldu. (1967) Üniversite onun için oldukça sıra dışı ve dingin bir süreç olacaktır. Yazın evine dönmeyen şair bir kayıkçının yanında ücretsiz çalışarak zaman öldürürken, bir başka yaz tatilinde ise otostopla Avrupa’yı gezmeye başlar.
Dönemin tanınmış şairlerinden Cemal Süreyya'ya mektup yazıp ev arkadaşı olmak istese de, Süreyya bu isteğe sessiz kaldı.
Papirüs, Yeni Dergi, Türk Dili ve Soyut gibi edebiyat dergileri ve Diriliş dergisinde şiirleri yayınlanır ve yazdığı şiirleri bir kitapta toplar. İlk eseri İşaret Çocuklarıdır. (1967) Tüm imkânlarını bu kitaba harcar. Çok az kısmını dağıtabildiği kitabının büyük bir kısmını emaneten bir ahbabına bırakır. Uzun bir süre sonra kitapları almaya gittiğinde, tüm eserinin ısınmak için sobada yakıldığını öğrenir.
Şairin, İşaret Çocuklarıyla başlayan şiir serüveni Yedi Güzel Adamla sürmüş ve Menziller de odaklanmıştı
Necip Fazıl Kısakürek'in tavsiyesiyle Vanlı Barat hanımla evlenir. Bu evlilikten üç kız bir erkek çocuğu olur.
Çocuklarla iyi ilişkiler kurar ve çocuklara yönelik masal kitapları yazar. (Serçe kuş, Katır aslan, Ağaçkakanlar, Yürek dede ile Padişah, Küçük Şehzade, Motorlu Kuş, Kuşların Dili)
Askerliğini yaptığı sırada Kıbrıs Barış Harekâtı başlar ve Kıbrıs çıkartmasına katılır.
1976 yılında Mavera dergisinin kuruluş aşamasında yer alır.
Edebiyat yönüyle Türkiye tarihine geçen Zarifoğlu hobi olarak kara kalem çizimler yapar.
Zarifoğlu, şiir ve çocuk şiiri, hikâye ve çocuk hikâyesi, roman, günlük, deneme ve tiyatro olmak üzere birçok eseri kaleme asmıştır.
Afganistan'daki Rus işgalini önemsemiş ve bu meseleyle ilgili eserler kaleme almıştır.
Cenazesine katılanlar arasında Recep Tayyip Erdoğan da vardı
1986'da son şiir kitabı olan "Korku ve Yakarış" yayınlanır.
7 Haziran 1987 tarihinde pankreas kanseri hastalığından İstanbul'da vefat etti. Kabri Üsküdar Beylerbeyi'ndeki Küplüce Mezarlığı'nda ve kayınpederi olan Kasım Arvasi ile yan yanadır.
Kendi kaleminden biyografisi
"1940'ta Ankara'da doğdum. Rahmetli babam hâkimdi. Bu vesile ile çocukluğum Güneydoğu'da geçti. İlkokula Siverek'te başladım. Maraş ve Ankara'da bitirdim. Ortaokula ise Kızılcahamam'da başladım, liseyi Maraş'ta tamamladım. Aslen Maraşlıyım. Ceddimiz 300 yıl kadar önce Kafkasya'dan Maraş'a gelip yerleşmişler."
"KAFKASYA'YI ÇOK SEVİYORUM"
"Bunlar üç kardeşmiş ve içlerinden birinin adı Zarif'miş. İşte bizim aile bu Kafkasyalı Zarif'ten geliyor. Daha çok bu sebeple olacak Kafkasya'yı çok seviyorum. Edebiyata lise yıllarında şiir ve kompozisyonlar yazarak başladım. Usta hikâyeci Rasim Özdenören, Şair Erdem Beyazıt, Sair Alaaddin Özdenören ile aynı sıralarda okuduk."
"İSTİKRARLI YÖNÜM, ŞAİRLİĞİM VE YAZARLIĞIMDI"
"Liseden sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman dili ve edebiyatını bitirdim. Öğrenciliğim sırasında çalışmak zorundaydım. Muhtelif gazetelerde sayfa sekreteri olarak çalıştım. Bu yüzden tahsilim biraz ağır aksak ilerledi. Bütün bunlar zarfında vazgeçmediğim, değişmeyen, istikrarlı bir yönüm vardı, o da şairliğim ve yazarlığımdı."
"Bir yerde çok titiz bir insanım, bir bakıma da hiç titiz değilim. Görünüşte bir düzensizlik içindeyim, âmâ her şey zihnimde benim de şaştığım bir disiplin ve düzen içindedir. Şu masanın halini görüyorsun. Çekmecelerde öyle ama söyleyin bir şey onu gözüm kapalı çıkarayım. Hayatım da öyle bir telaş içinde parçalanmış gibiyim. Ama saati saatine programlanmışımdır. Şiiri de ne zaman yazacağımı bilmiyorum. Memur gibi. Durum öyle gerektiriyor."
"SEZAİ KARAKOÇ'TAN ÇOK ŞEY ÖĞRENDİK"
"Sezai Karakoç ağabeyin yayınladığı Diriliş Dergisi'nde şiirlerim yayınlandı. Ağabeyin sohbetlerinden ve yazdıklarından çok şeyler öğrendik. Her anlamda bizim hocamızdı. Yetişmemizde çok büyük faydası oldu. Sonra Nuri Pakdil ve arkadaşlarının yayınladığı edebiyat dergisinde yazdım. 1976'dan itibaren ise ben, Erdem Beyazıt, Rasim Özdenören, Akif İnan ve Nazif Gündoğan’ın kurucuları olduğu Mavera dergisinde şiirlerim, bir-iki hikâyem, senaryo çalışmalarım, günlüklerim ve 'okuyucularla' ismini verdiğimiz sohbetlerim yayınlandı. Bir kaç yıldan beri ise roman çalışıyorum. Bunlardan ilki savaş ritimleri 1985'te yayınlandı. Ayrıca çocuk edebiyatı dalında kitaplar yazdım."
Cahit Zarifoğlu Eserleri
Şiir:
İşaret Çocukları
Yedi Güzel Adam
Menziller
Korku ve Yakarış
Hikâye:
İns
Çocuk Hikâyeleri:
Serçe kuş
Katır aslan
Ağaçkakanlar
Yürek dede ile Padişah
Küçük Şehzade
Motorlu Kuş
Kuşların Dili
Çocuk Şiirleri:
Gülücük
Ağaç okul (Çocuklara Afganistan Şiirleri)
Roman:
Savaş Ritimleri,
Ana
Günlük:
Yaşamak
Deneme:
Bir Değirmendir Bu Dünya
Zengin Hayaller Peşinde
Tiyatro:
Sütçü İmam