Cebaliye'ye dönen Gazzeliler korkunç yıkımı anlattı

Cebaliye'ye dönen Gazzeliler korkunç yıkımı anlattı

Filistinliler İsrail’in üç hafta süren saldırılarının ardından Cebaliye'de meydana gelen yıkım karşısında şok olduklarını ifade ettiler.

Son günlerde Gazze'nin kuzeyindeki Cebaliye mülteci kampına geri dönen Filistinliler, İsrail’in üç hafta süren saldırılarının ardından yaşanan yıkım karşısında şok olduklarını ifade ettiler.

Geçtiğimiz ay kamp ve çevresindeki yoğun çatışmalardan ve bombardımandan kaçan 60.000'den fazla kişi arasında yer alan yerinden edilmiş bir adam "korkunç sahnelere" tanık olduğunu söyledi.

BBC Arapça'ya konuşan bu kişi, "Ayaklarımızın altındaki kum bile kavrulmuş durumda; üzerinde yürümek dayanılmaz” dedi ve ekledi:

"Sokaklar moloz ve yıkılmış binalarla dolu. Yıkımı anlatmaya kelimeler yetmez."

Adının açıklanmasını istemeyen adam ayrıca "yerde yatan" yaralı ve ölü insanlar gördüğünü ve temel hizmet ve ihtiyaç maddelerinin bulunmadığını söyledi.

"Elektrik ya da su yok. Klinik ya da ilaç yok" diye ekledi.

"Kuyular tahrip edilmiş, dükkanlar, marketler yıkılmış ve yiyecek sıkıntısı var."

Cebaliye kasabası ve onlarca yıllık kentsel mülteci kampı -110.000'den fazla kayıtlı sakini ile Gazze'nin en büyüğü- Ekim ayında İsrail ve Hamas arasındaki savaşın başlamasının ardından haftalarca süren yıkıcı bombardıman ve çatışmalara tanık oldu.

İsrail ordusu, "çok sayıda teröristin" öldürüldüğünü söylediği bir dizi operasyonun ardından Aralık ayı sonunda askerlerin kampta kontrolü sağladığını açıklamıştı.

cebaliye-yikim.jpgArdından "Hamas'ın yerel taburlarının dağıtıldığını" ilan ederek Gazze'nin kuzeyindeki operasyonları azalttı. Ancak sonrasında durumun bu şekilde olmadığı anlaşıldı.

12 Mayıs'ta İsrail ordusu, "Hamas'ın bölgedeki terörist altyapısını ve faaliyetlerini yeniden toparlama girişimlerine ilişkin istihbarat bilgilerine dayanarak" birliklerin bir operasyon için Cebaliye'ye geri döndüğünü açıkladı.

Sonraki üç hafta boyunca tanklar ve birlikler yoğun hava ve topçu saldırıları altında mülteci kampına ilerlerken çatışmalar şiddetlendi. Bir askeri yetkili çatışmaları son yedi ay içinde gördükleri "belki de en şiddetli" çatışmalar olarak tanımladı.

Cuma günü İsrail ordusu, birliklerin görevlerini tamamladıklarını, "yoğun çatışmalarda ve yakın mesafeli çatışmalarda yüzlerce teröristi etkisiz hale getirdiklerini" ve düzinelerce "terörist altyapı ve savaş yerleşkesini" imha ettiklerini ileri sürdü.

Birliklerin ayrıca 10 km'den uzun bir yeraltı tünel ağını tespit ve imha ettiği ve Ekim ayında Hamas tarafından rehin alınan yedi İsraillinin cesetlerini de geri aldığı söylendi.

Yerlerinden edilen aileler kısa süre sonra, yıkılmış binaların sıralandığı sokaklarda, eşyalarından geriye kalanları taşıyarak kampa doğru yürürken görüntülendi.

Gazze'deki Sivil Savunma teşkilatının sözcüsü Mahmud Bassal Cuma günü yaptığı açıklamada, kurtarma ekiplerinin Cebaliye kampında çoğu kadın ve çocuk onlarca ceset bulduğunu ve bunların arasında bir ailenin 30 üyesinin de olduğunu söyledi.

Pazar günü komşu kasaba Beyt Lahiye'deki Kemal Udvan Hastanesi'nin Müdürü Dr. Hüsam Ebu Safiye, Al Araby TV'ye yaptığı açıklamada Cebaliye ve çevresinden 120 ceset çıkarıldığını ve çok daha fazlasının enkaz altında olduğuna inanıldığını söyledi.

Ölenlerin kimlikleri henüz netlik kazanmadı. Ancak İsrail ordusunun Arapça sözcüsü Yarbay Avichay Adraee Cuma günü bu tür haberleri önemsemeyerek X hesabında "ölenlerin Hamas ve diğer silahlı grupların üyeleri olduğu" konusunda ısrar etti.

Mahmud Bassal ayrıca İsrail güçlerinin kamptaki evlerin çoğunun yanı sıra merkezi pazarı ve neredeyse tüm altyapıyı yok ettiğini söyledi.

Cebaliye'deki El Avde hastanesinin beşinci katının Kamal Advan'daki ana elektrik jeneratörleriyle birlikte tahrip edildiğini de sözlerine ekledi.

Gazze'nin kuzeyindeki Belediye Acil Durum Komitesi Başkanı Naci Sarhan, Pazar günü Cebaliye kasabası, Cebaliye kampı, Beyt Lahiye ve yakınlardaki Beyt Hanun'u "afet bölgesi" ilan etti ve BM durum raporuna göre buralarda 50.000 konutun yıkıldığını tahmin ediyor.

Uluslararası topluma acil barınma yardımı ve su kuyuları ile diğer kritik altyapıların onarımı için destek çağrısında bulundu.

Bu arada BM Filistinli mülteciler ajansı UNRWA, hizmet verdiği Cebaliye kampından "korkunç raporlar" aldığını söyledi.

Eski adı Twitter olan X'te yer alan bir gönderiye göre, aralarında çocukların da bulunduğu yerinden edilmiş insanların, İsrail tankları tarafından kuşatılan ve UNRWA tarafından yönetilen bir okula sığınırken öldürüldükleri ve yaralandıkları bildirildi.

Ayrıca UNRWA ofislerinin hava saldırılarıyla tahrip edildiği ve İsrail güçleri tarafından buldozerlerle yıkıldığı da bildirildi.

UNRWA Şefi Philippe Lazzarini, kamptaki binlerce insanın artık "molozların arasında ve yıkılmış UNRWA tesislerinde yaşamaktan başka seçeneği olmadığını" söyledi.

Geri dönenlerden biri BBC Arapça'nın Gazze Yaşam Hattı programına Cumartesi günü yedi yaşındaki oğluyla birlikte "sokaklarda her yere saçılmış şehit cesetleri" gördüklerini söyledi.

Diyab Ebu Seleme, Doğu Cebaliye'nin eşi benzeri görülmemiş bir yıkıma maruz kaldığını söyledi.

"Cebaliye'deki tüm dükkanlar ve onları çevreleyen evler yıkıldı."

"Hiç şüphe yok ki işgalcilerin [İsrail'in] insanları yerlerinden etmek, evlerini ve dükkanlarını yıkmaktaki amacı onları bu ülkeyi terk etmeye zorlamaktır" dedi ve ekledi: "Ama biz kararlılığımızı sürdüreceğiz."

Museyd Zakzuk ise üç hafta önce evinin olduğu yerde sadece enkaz bulduğunu anlattı.

"Manzara çok korkunçtu, ailemin evi tamamen yıkılmıştı, yaşadığım mahalle de öyle."

"Su boruları tahrip edilmişti... kanalizasyon kanalları hasar görmüştü" diye ekledi.

"Artık yaşamak için uygun bir yer kalmadı."

Adının açıklanmasını istemeyen bir kadın, yıkım seviyesinin "sokakları sanki ilk kez görüyormuşuz gibi yürüyoruz" diyecek kadar yüksek olduğunu söyledi.

Ayrıca uluslararası toplumu Cebaliye'deki ve Gazze'nin diğer yerlerindeki Filistinlilere yardım etmek için harekete geçmeye çağırdı.

"Tüm bu kitlesel yıkımın sebebi nedir?" diye sordu.

"Lütfen acele edin ve ne kadar eziyet çektiğimizi görmek için buraya gelin."

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığına göre İsrail'in 7 Ekim'den bu yana devam eden saldırılarında Gazze'de tamamına yakını kadın ve çocuklardan olşan en az 36,470 kişi hayatını kaybetti.

Kaynak: Mepa News, BBC

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.