Cevlani: Devrim ihraç etme düşüncemiz yok

Cevlani: Devrim ihraç etme düşüncemiz yok

Suriye'deki yeni yönetimi fiili lideri Ebu Muhammed Cevlani (Ahmed Şara) açıklamalarda bulundu.

Suriye'de Beşar Esed rejiminin devrilmesinin ardından kurulan yeni yönetimin fiili lideri olarak görülen Ebu Muhammed Cevlani (Ahmed Şara) Cuma günü yayınlanan röportajında Suriyeli grupların "İran'ın bölgedeki projesini 40 yıl geriye götürdüğünü" söyledi.

Şarku'l Evsat'a konuşan Şara, Suriye'nin artık Arap ya da Körfez bölgesindeki herhangi bir ülkeye saldırmak ya da bu bölgeleri istikrarsızlaştırmak için kullanılmayacağını vurguladı:

"Suriye, İran'ın önemli Arap başkentlerini kontrol ettiği, savaşları yaydığı ve kaptagon gibi uyuşturucularla Körfez'i istikrarsızlaştırdığı bir platform haline gelmişti. İranlı milisleri ortadan kaldırarak ve Suriye'yi İran etkisine kapatarak bölgenin çıkarlarına hizmet ettik, diplomasinin ve dış baskının başaramadığını en az kayıpla başardık."

Şara ayrıca devrik lider Beşar Esed ile "ilişkileri yeniden tesis etmek için sarf edilen" ve "tavizler karşılığında Esed'in Arap Birliği'ne yeniden katılmasını da içeren" çabaları eleştirdi.

"Devlet inşasına odaklandık"

Halihazırda devlet inşasına odaklanmış durumda olduklarını belirten Şara, devrimin rejimin düşmesiyle sona erdiğini ve devrim ihraç etmek gibi bir düşüncelerinin olmadığını kaydederek "Devrimin başka yerlere yayılmasına izin vermeyeceğiz." ifadelerini kullandı. Şara "Suriye, herhangi bir Arap ya da Körfez ülkesini tehdit edecek ya da tedirgin edecek bir platform olmayacaktır" dedi.

Şara sözlerini şöyle sürdürdü:

"Suriye savaşlardan ve başkalarının gündemleri için kullanılmaktan yoruldu. Güveni yeniden tesis etmek ve ülkemizi Arap dünyasının bir parçası olarak yeniden inşa etmek istiyoruz."

Esed'in devrilmesinden sonra Suriye'nin Lübnan'la ilişkisi sorulduğunda Şara, "Lübnan üzerinde hakimiyet peşinde olmadıkları" konusunda güvence verdi ve "Suriye'nin kendi içinde yapacak yeterince işi olduğunu" vurguladı:

"Lübnan üzerinde herhangi bir hakimiyet kurma peşinde değiliz. Lübnan'ın iç işlerine karışmadan, karşılıklı saygı ve alışverişe dayalı bir ilişki istiyoruz. Bizim kendi ülkemizde yapacak yeterince işimiz var."

Suriye için yeni bir anayasa ve ulusal diyalog konferansı konusuna değinen Şara, sahadaki görüş farklılıklarını kabul ederken "kendi kişisel görüşlerini halka empoze etmek istemediğini" dile getirdi.

Suriye halkına karşı suç işleyenlerden hesap sorulması gerektiğinin altını çizen Şara "intikamdan ziyade adalete odaklanılması gerektiğini" söyledi.

Şara ayrıca kayıp ailelerinin yakınlarının akıbetini takip etmelerine yardımcı olmak üzere yeni bir bakanlık kurulacağını açıkladı.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum