Cezayir ile Fransa arasında 'Batı Sahra' gerilimi

Cezayir ile Fransa arasında 'Batı Sahra' gerilimi

Cezayir, Fransa'nın Batı Sahra'yı Fas'ın bir parçası olarak tanıma kararını tepkiyle karşıladı.

Cezayir yönetiminden Perşembe günü yapılan açıklamada, "Fransız hükümetinin Fas egemenliğindeki Batı Sahra bölgesi için bir özerklik planını tanıma kararından büyük üzüntü duyulduğu ve kararın kınandığı" belirtildi.

Cezayir Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Cezayir'in Fransa tarafından geçtiğimiz günlerde alınan karardan haberdar edildiği ifade edildi. Bakanlık Cezayir'in bu karardan Fransız hükümetini tek başına tamamen sorumlu tutacağını söyledi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı Cezayir'in açıklaması hakkında yorum yapmadı.

Cezayir'in Batı Sahra sorununa ilişkin pozisyonu, "self determinasyon" referandumunu da içeren bir Birleşmiş Milletler planının uygulanması yönünde. Cezayir, Fas'ın Batı Sahra'daki varlığını bir işgal olarak görüyor.

Fas Batı Sahra'yı kendi toprağı olarak niteliyor. Cezayir tarafından da desteklenen bağımsızlık hareketi Polisario Cephesi ise bölgede egemen bir devlet talep ediyor.

Fas 1975 yılında Batı Sahra'nın büyük bölümünü sömürgeci İspanya'dan devralmıştı.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.