Charlie Hebdo saldırısıyla bağlantılı olduğu iddia edilen Peter Şerif kimdir?

Charlie Hebdo saldırısıyla bağlantılı olduğu iddia edilen Peter Şerif kimdir?

Peter Şerif 2015 yılında Yemen merkezli Arap Yarımadası El Kaidesi (AQAP) üyesi olarak ABD'nin kara listesine alınmıştı.

2015'te Charlie Hebdo dergisine düzenlenen saldırıyı gerçekleştiren Cezayir asıllı iki kardeş Şerif ve Said Kouachi'ye yakın olan bir Fransız vatandaşı Pazartesi günü Paris'te hakim karşısına çıktı.

"Ebu Hamza" olarak da tanınan Peter Şerif, Orta Doğu'da El Kaide saflarında savaştığı iddia edilen yılların ardından 2018 yılında Cibuti'de gözaltına alındı.

Şerif, 2011-2018 yılları arasında işlediği iddia edilen "suçlardan" ve 2011 yılında Yemen'de "üç Fransız yardım görevlisinin kaçırılması" olayından yargılanıyor.

Şerif 2015 yılında Yemen merkezli Arap Yarımadası El Kaidesi (AQAP) üyesi olarak ABD'nin kara listesine alınmıştı.

42 yaşındaki Cherif'in Paris'te "aşırılık yanlısı" oldukları iddia edilen bir grupla bağlantılı olduğu öne sürüldü ve Ocak 2015'te Charlie Hebdo'ya düzenlenen saldırının failleri Şerif ve Said Kouachi kardeşlerle düzenli teması nedeniyle soruşturmada adı geçti.

Söz konusu dergiyi hedef alan ve 12 kişinin öldüğü saldırının sebebi olarak, İslam Peygamberi Hz. Muhammed'e yönelik hakarete varan çizimlerin dergide yayınlanması gösterilmişti.

Saldırı Fransa genelinde büyük bir şok etkisi oluşturmuştu.

Peter Şerif saldırı ile ilgili olarak resmi olarak suçlanmadı ancak saldırıya "muhtemel dahlinin" davanın ana konusu olması bekleniyor.

Soruşturmayı yürüten hakimler onun "Kouachi kardeşlerden birinin, büyük ihtimalle Şerif'in, AQAP'a katılımını kolaylaştırdığına" ve "Fransa'da bir saldırı gerçekleştirme planından haberdar olduğuna" inanıyor.

Peter Şerif'in Fransa'ya döndükten sonra Şerif Kouachi ile temas kurduğuna inanılıyor.

Ancak kendisi planlanan saldırı hakkında bilgi sahibi olduğu iddialarını reddetti.

2020 yılında, 2015 saldırılarıyla ilgili bir duruşma sırasında tanık olarak çağrıldı ve olayla “hiçbir ilgisi olmadığını” ifade etti.

2003'te İslamiyeti seçen Peter Şerif, suçlu bulunması halinde ömür boyu hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir.

Paris'te büyüdü

Kouachi kardeşler gibi o da Paris'in kuzeydoğusunda büyümüş. Fransa'da Buttes Chaumont ağı olarak bilinen ve adını Fransa'nın başkentinin en büyük parklarından birinin etrafındaki bölgeden alan grubun bir üyesiydi.

Charlie Hebdo'nun avukatı Richard Malka duruşma öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada “Peter Şerif'in sorularımıza Kuran'dan alıntı yapmak dışında farklı bir şekilde cevap vermesini bekliyoruz” dedi.

Malka, öldürülen El Kaide lideri Usame bin Ladin'e atıfta bulunarak "Buttes Chaumont'tan bin Ladin'e nasıl gelindiğini" anlamanın önemli olduğunu söyledi.

Fransız basınının servis ettiği bilgilere göre Şerif 2004 yılında Irak'ta savaşmak üzere Paris'ten ayrıldı ve birkaç ay sonra Felluce'de koalisyon güçleri tarafından yakalandı. 2006 yılında Bağdat'ta yapılan yargılamada yılında sınırı yasa dışı yollardan geçmekten suçlu bulundu ve 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı ancak 2007 yılında Suriye'ye kaçtı.

Şerif 2008 yılı sonunda Şam'daki Fransız büyükelçiliğine giderek ve vatandaşı olduğu ülkeye sınır dışı edilmesini sağladı.

2011'in başlarında Fransa'da yargılanmaya başlandı, ancak beş yıl hapis cezasına çarptırılmadan önce Yemen'e kaçtı ve orada Arap Yarımadası El Kaidesi'ne (AQAP) katıldı.

Orada yedi yıl geçirdikten sonra 2018 yılında sahte bir kimlikle eşi ve iki çocuğuyla birlikte Cibuti'ye gitti.

Şerif birkaç ay sonra Afrika Boynuzu'nda yer alan Cibuti'de tutuklandı ve Fransa'ya teslim edildi.

Fransız savcılığına göre Şerif, "Yemen'de kaldığı süre içerisinde, 2011 yılında ABD tarafından hedef alınan Enver el Evlaki ile tanıştı ve grubun askeri faaliyetlerine katıldı"

Fransa'da devam eden duruşmanın Ekim ayı başına kadar sürmesi planlanıyor.

Kaynak: Mepa News, AFP

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.