Cibuti Somali'nin topraklarına mı göz dikti?

Cibuti Somali'nin topraklarına mı göz dikti?

Cibuti'nin Somali'nin kuzeyindeki Somaliland bölgesine saldırmak üzere çeşitli silahlı gruplara eğitim verdiği ileri sürüldü.

Cibuti'nin Somali'nin kuzey kesimindeki Somaliland'ın yönetimi altında olan topraklarda etkinliğini artırma girişiminde bulunduğu ifade edildi.

Africa Intelligence tarafından yayınlanan bir rapora göre, Cibuti yönetimi Somaliland'ın Adal bölgesini istikrarsızlaştırmak için Issa ve Gadabursi klanlarından isyancı grupları eğitmeye başladı.

Rapora göre söz konusu gruplar Cibuti'nin Ali Sabih kentinin yaklaşık 50 kilometre güneydoğusunda bulunan Guestir askeri üssünde eğitim görüyor.

Bölgenin konumu:

Rapora göre Cibuti'nin bu grupları destekleme amacı, Etiyopya ile bölgede yaşanan güç rekabeti. Somaliland'ın Etiyopya'ya Kızıldeniz kıyısındaki bir limana erişim izni veren kararı üzerine Cibuti ile Somaliland arasında anlaşmazlıklar yaşanmıştı.

Cibuti'nin isyancı grupları destekleyerek, Somaliland'ın Adal bölgesi üzerindeki kontrolünü zayıflatmaya ve nüfuzunu artırmaya çalıştığı düşünülüyor.

Adal bölgesi, Etiyopya'ya verilmesi planlanan Berbera Limanı'na ev sahipliği yapan Sahil bölgesinin batı komşusu.

Somali toprakları özellikle son yıllarda farklı güçlerin etkisi altında daha fazla parçalanmaya yüz tutmuş durumda.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.