Çin 40 yıl sonra ilk kez kıtalararası balistik füze denemesi yaptı

Çin 40 yıl sonra ilk kez kıtalararası balistik füze denemesi yaptı

Çin en son Mayıs 1980'de böyle bir test yaptığında füze 9 bin 70 kilometre uçmuş ve Pasifik'e düşmüştü.

Çin, Pasifik Okyanusu'na deneme amaçlı içi boş savaş başlığı taşıyan bir kıtalararası balistik füzeyi (ICBM) başarıyla fırlattığını açıkladı.

ICMB'nin Çarşamba günü yerel saatle 08.44'te fırlatıldığını ve “beklenen deniz bölgesine düştüğünü” belirten Çin Savunma Bakanlığı, test fırlatmasının “rutin” ve “yıllık eğitiminin” bir parçası olduğunu da sözlerine ekledi.

Füzenin türü ve uçuş rotası belirsizliğini korurken Çin devlet medyası Pekin'in “ilgili ülkeleri önceden bilgilendirdiğini” söyledi.

Japonya daha sonra deneme fırlatması hakkında “herhangi bir bildirim” almadığını söyledi.

Çin'in nükleer silah testleri genellikle ülke içinde gerçekleşiyor ve daha önce de "Sincan" olarak isimlendirilen Doğu Türkistan'daki Taklamakan Çölü'nün batısına ICBM denemesi yapılmıştı.

Çin'in 1980'den bu yana ilk kez uluslararası sulara bir ICBM fırlattığı ifade ediliyor.

Carnegie Endowment for International Peace'de nükleer silah uzmanı olan Ankit Panda, X'te "Bir şeyi gözden kaçırmıyorsam, sanırım bu uzun zamandır ilk kez oluyor ve bu şekilde ilan ediliyor" diye yazdı.

Panda, Pekin'in testi “rutin” ve “yıllık” olarak tanımlamasının, “bu tür bir şeyi ne rutin olarak ne de yıllık olarak yapmadıkları göz önüne alındığında” garip olduğunu da sözlerine ekledi.

Japon hükümeti Çarşamba günü yaptığı açıklamada Çin'in ICBM fırlatılışı konusunda kendisine önceden herhangi bir bildirimde bulunmadığını söyledi.

Hükümet Sözcüsü Yoshimasa Hayashi gazetecilere yaptığı açıklamada “Çin tarafından önceden herhangi bir bildirim yapılmadı” dedi.

Japonya Savunma Bakanlığı daha önce yaptığı açıklamada gemilerinde herhangi bir hasar olmadığını belirtmişti.

Japon yayın kuruluşu NHK'ya göre bakanlık Çarşamba günü öğleden sonra yaptığı açıklamada “Çin ordusunun hareketleri hakkında bilgi toplamaya ve analiz etmeye devam edeceğiz ve tüm önlemleri alacağız” dedi.

Çin en son Mayıs 1980'de böyle bir test yaptığında ICBM 9 bin 70 kilometre uçmuş ve Pasifik'e düşmüştü.

Bu testte 18 Çin donanma gemisi kullanılmıştı ve halen Çin'in en büyük deniz görevlerinden biri olarak kabul ediliyor.

ABD merkezli bir savunma analisti olan John Ridge, Çin'in bu denemeyi “ABD'ye karşı bir duruş ya da mesaj” olarak gerçekleştirmiş olabileceğini söyledi.

Pekin ve Washington arasındaki ilişkiler geçtiğimiz yıl içinde iyileşmiş olsa da, Çin'in bölgede artan iddialı tutumu ABD için bir sorun olmaya devam ediyor.

Çin ve Filipinler arasındaki gerilim, iki ülkenin gemilerinin ihtilaflı sularda defalarca karşı karşıya gelmesiyle daha da tırmandı.

Geçtiğimiz ay Japonya, bir Çin casus uçağını hava sahasını ihlal etmekle suçladıktan sonra savaş uçaklarını havalandırdı ve bu hareketi “kesinlikle kabul edilemez” olarak nitelendirdi.

Pekin'in Tayvan üzerindeki iddiaları da bir başka gerginlik kaynağı. Tayvan Savunma Bakanlığı Çarşamba günü erken saatlerde yaptığı açıklamada Çin'in son zamanlarda “yoğun” füze atışları ve diğer tatbikatlar gerçekleştirdiğini söyledi. Aynı açıklamada bakanlık, Tayvan çevresinde “uzun menzilli görevler” yapan 23 Çin askeri uçağı tespit ettiğini söyledi.

Pekin, analistlerin “Gri Bölge Savaşı” taktiği olarak adlandırdıkları bu saldırıları normalleştirmek amacıyla rutin olarak Tayvan sularına ve hava sahasına gemi ve uçak gönderiyor.

Bu yılın Temmuz ayında Çin, ABD'nin Tayvan'a silah satışına devam etmesine misilleme olarak Washington ile nükleer silah kontrol görüşmelerini askıya aldı.

Geçtiğimiz yıl Çin, kendi ordusunun nükleer cephaneliğini yöneten iki ismi yolsuzluk iddiaları üzerine görevden almıştı.

Pentagon geçen yıl yayınladığı bir raporda Çin'in cephaneliğinde 500'den fazla operasyonel nükleer savaş başlığı bulunduğunu ve bunların yaklaşık 350'sinin ICBM olduğunu tahmin ettiğini belirtmişti.

Raporda ayrıca Çin'in 2030 yılına kadar 1.000'in üzerinde savaş başlığına ulaşacağı öngörülüyordu. Yine de bu rakam, ABD ve Rusya'nın sahip olduklarını söyledikleri 5.000'den fazla savaş başlığının yanında oldukça düşük bir rakam.

Kaynak: Mepa News, BBC

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum