Çin, Avrupa ve Akdeniz'in stratejik öneme sahip Pire Limanı'nı ele geçirdi
Çin, son derece önemli olan Yunanistan'ın Pire Limanı'ndaki hissesini alım yoluyla %83'e çıkardı. Bu değişimle Çin bu limanı dilediği gibi kullanma hakkına sahip oldu.
Yunanistan, ülkenin en büyük limanı olan Pire Limanı'nın %16'lık hissesinin daha Çin'e satışını onayladı. Böylece Çin'in Pire Limanı'ndaki hissesi %83'e çıktı.
Antik dönemden bu yana Atina'nın limanı olan Pire Limanı, yolcu taşımacılığında Avrupa'nın en yoğun limanı konumunda. Liman nakliye işlemlerinde ise Avrupa'nın sekizinci, Akdeniz'in ise üçüncü en büyük limanı.
Pire Limanı nerede?
Doğu ve Batı Akdeniz'in kesişim noktalarında, Boğazlar ve Ege Denizi'nin Akdeniz'e açılımında ve Balkanlarda yer alan konumuyla Pire Limanı son derece stratejik bir yerde bulunmasıyla da dikkat çekiyor.
Çin'in Pire Limanı'ndaki hissesinin artışının Çin'e limanla ilgili yeni haklar sağladığı bildiriliyor. Çin artık Pire Limanı'nda istediği gibi genişletme ve yeni terminaller açma hakkına sahip olacak.
Hatta bu liman artık Çin'in askeri donanmasına da hizmet verebilecek.
Çin'in Pire Limanı'na yoğun yatırımlara girişip stratejik konumundan da istifadeyle Avrupa'nın yük taşımacılığında en büyük limanı yapmayı hedeflediği tahmin ediliyor.
Pekin yönetimi Yunanistan ve Balkan ülkelerinde kara yolu taşımacılığı yatırımları da yaptığından bu limana denizden ulaştıracağı ürünleri Balkanlardan kara yoluyla Avrupa'ya ulaştırmayı hedeflediği belirtiliyor.
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi'nin önümüzdeki günlerde Yunanistan'ı ziyaret edeceği açıklandı. Yunanistan'ın ülkedeki ABD askeri üslerini artırırken ekonomik açıdan da bir Çin üssüne dönüşmesi dikkat çekiyor.
Pire Limanı'nın Çin'e satışı Avrupa Birliği'nden ve Yunanistan içinden tepki çekiyor.
Fakat 2010'dan bu yana borç ve ödemeler krizi yaşayan Yunanistan'ın ekonomik nedenlerle Çin'e hayır diyemediği, Çin'den aldığı paralarla borç ve maaş ödeyebildiği belirtiliyor.
Kaynak: Mepa News