Çin ile Filipinler arasında gerilim yükseliyor

Çin ile Filipinler arasında gerilim yükseliyor

Çin ile Filipinler arasında deniz alanları konusunda tansiyonun yükseldiği dikkat çekiyor.

Filipin Sahil Güvenliği (PCG) Cumartesi günü yaptığı açıklamada Çin'in en büyük sahil güvenlik gemisinin Manila'nın Güney Çin Denizi'ndeki münhasır ekonomik bölgesine demirlediğini ve bunun gözdağı verme amacı taşıdığını ifade etti.

PCG sözcüsü Jay Tarriela yaptığı açıklamada, Çin sahil güvenliğinin 165 metrelik "canavar gemisinin" 2 Temmuz'da Manila'nın münhasır ekonomik bölgesine girdiğini söyledi.

Tarriela, PCG'nin Çin gemisini Filipinlerin münhasır ekonomik bölgesinde olduğu konusunda uyardığını ifade ederek "Bu Çin sahil güvenliğinin bir gözdağıdır. Geri çekilmeyeceğiz ve gözümüzü korkutamayacaklar." dedi.

Çin'in Manila'daki büyükelçiliği ve Çin Dışişleri Bakanlığı yorum talebine yanıt vermedi.

Tarriela, Çin gemisinin bölgedeki PCG'nin gemisine 800 metre uzakta demirlediğini kaydetti.

Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki bazı adalarda hava kuvvetleri ve diğer askeri tesisler inşa ederek geniş çaplı arazi ıslahı gerçekleştiriyor. Bölgede özellikle Tayvan konusunda kriz yaşanırken Çin'in diğer bölge ülkeleriyle de tansiyonu yükselttiği dikkat çekiyor.

Çin, yıllık 3 trilyon dolarlık deniz ticareti için önemli bir kanal olan Güney Çin Denizi'nin büyük bölümünün kendi toprağı olduğunu iddia ediyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.