Çin ile Pakistan'ın liderleri bir araya geldi

Çin ile Pakistan'ın liderleri bir araya geldi

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile görüştü.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping Cuma günü Pekin'de Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile bir araya geldi.

"Çin ve Pakistan'ın birbirine bağlı iyi komşular, inancı ve doğruluğu paylaşan iyi dostlar, birbirlerine yardım eden iyi ortaklar ve acıyı ve kederi paylaşan iyi kardeşler olduğunu" ifade eden Xi sözlerine şöyle devam etti:

"Çin ile Pakistan arasında stratejik iş birliği ortaklığı her koşulda sürekli derinleşiyor. Bu iş birliği güçlü bir itici güç ve geniş gelişme beklentileriyle sağlam bir kamuoyu desteğine sahip."

Xi ayrıca Çin'in Pakistan'ın ekonomik ve sosyal kalkınmasına da yardımcı olacağını ifade etti.

Pakistan halen bir borç krizinin ortasında bulunuyor.

Bu nedenle Şerif hükümetinin 12 Haziran'da yıllık bütçesini sunmasının ardından yeni bir IMF programı kapsamında en az 6 milyar dolar talep etmesi bekleniyor. Dünya Bankası verilerine göre Pakistan'ın Çin'e olan 27 milyar dolar civarındaki borcu da fonla yapılacak görüşmelerin merkezinde yer alıyor.

IMF, İslamabad'ın geçen yaz devlet borçlarının temerrüde düşmesini önleyen 3 milyar dolarlık kısa vadeli programı tamamlamasının ardından Mayıs ayında yeni kredi için görüşmelere başlamıştı.

Pakistan'ın toplam borcunun yaklaşık yüzde 13'ü Çin'e olan borçlardan oluşuyor. Bu borçlar yıllar boyunca altyapı projeleri ve diğer harcamalar için alındı.

Pekin İslamabad'a Dünya Bankası ve Asya Kalkınma Bankası'nın neredeyse iki katı kadar borç verdi. Pakistan'ın Dünya Bankası'na 16.2 milyar dolar ve Asya Kalkınma Bankası'na 13.7 milyar dolar borcu bulunuyor.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.