"Çin koronavirüs nedeniyle ölenleri gizlice gömerek gerçek sayıları gizledi"
Çin'de patlak veren koronavirüs salgınında ölenlerin gerçek sayısının çok daha fazla olduğuna dair iddialar günden güne artıyor.
Çin'de patlak veren koronavirüs salgınında ölenlerin gerçek sayısının çok daha fazla olduğu öne sürülüyor.
Yaklaşık iki aylık tecritin ardından, salgının merkezi olan Hubei eyaletinin Vuhan şehrinde kısıtlamalar kaldırılmıştı.
Radio Free Asia'nın (RFA) bölgeden aktardığı haberde, şehirde ölü yakma merkezlerinin sürekli faal halde olduğu, gerçek ölü sayısının 40 binden fazla olduğu öne sürülmüştü.
Konuya dair bir diğer analiz de, The New York Times'tan geldi.
The New York Times'ta yayınlanan, Amy Qin ve Cao Li’nin hazırladığı makalede, Çin hükümetinin birçok cesedi gizlice gömdüğü, halka da cenazeleri gizlice gömmeye zorladığı ifade edildi.
Aynı zamanda cenazelerin de yakından izlendiği ve Çin istihbaratınca fotoğraflandığı rapor edildi.
Çin salgını gizlemişti
Çin hükümeti, salgının gerçek boyutlarından ve taşıdığı risklerden erkenden haberdar olmasına rağmen bunu gizlemekle suçlanıyor.
Çin hükümeti, koronavirüs uyarısını salgının patlak vermesinden 3 hafta önce yapan Çinli bir doktoru susturmuştu.
Söz konusu doktor olay sonrası enfekte bir hastanın tedavi sürecindeyken 10 gün sonra koronavirüse yakalanmış, bir süre sonra ise hayatını kaybetmişti.
30 Aralık tarihinde Vuhan'da görevli Doktor Li Wenliang hastanedeki bir test sonucunu inceledikten sonra arkadaşlarını uyarmak için Çin'de sıkça kullanılan mesajlaşma programı Wechat üzerinden mesaj göndermişti.
Wenliang, Vuhan'daki bir balık pazarında çalışan yedi kişinin SARS benzeri bir virüs taşıdığını ve hastanede karantinaya alındığını öğrendi. Test sonuçlarını inceleyen 34 yaşındaki doktor bunun koronavirüs olduğunu söyledi ve arkadaşlarına tedbirli olmalarını gerektiğini belirterek uyarıda bulundu.
Ancak Çinli doktorun arkadaşlarına gönderdiği mesaj ekran görüntüsü olarak birkaç saat içerisinde sosyal medyada hızla yayıldı.
Olay sonrası ekran görüntüsünde ismi kapatılmayan doktor, üç gün sonra Vuhan polisi tarafından ifadesi alınmak üzere karakola çağrıldı.
Wenliang'ın ölümünden sonra Çin hükümeti ondan özür diledi.
Çin'e dair baskıların artması halinde, Çin yönetiminin uluslararası arenada, koronavirüsün yayılmasından sorumlu tutulabileceği tahmin ediliyor.
Kaynak: Mepa News