"Çin lideri Doğu Türkistan'daki soykırımı bizzat yönetiyor"
Ketum karakteriyle tanınan Çin lideri Şi Cinping'in gizli görüşmelerinden sızan kayıtların Doğu Türkistan'da yaşananları ayrıntılı olarak bizzat onun yönettiğini ortaya koyar nitelikte.
Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri makamında Çin'i yöneten Şi Cinping'in liderliği önümüzdeki Kasım ayında 10. yılını dolduracak.
Bu yıl iktidardaki 10. yılı olduğundan tek parti rejimiyle ve tamamen devlet kontrolünde olan medyasıyla Çin'de bu yılın Şi Cinping övgüleriyle geçmesi bekleniyor.
Çin'de 1949'da kurulan komünist rejimde bugüne kadar 7. lider olan Şi Cinping'in önceki 6 liderin tümünden daha az görünür bir isim olması dikkat çekiyor. Şi Cinping, önceki 6 lidere oranla çok daha az kamuoyuna açık konuşma yapıyor.
Şi Cinping'in bu gizemli yapısının, onu da kapsar biçimde ülkenin en üst düzey yöneticilerinin gizli iç iletişim yöntemlerine ağırlık verilmesine neden olduğu belirtiliyor.
Doğu Türkistan'la ilgili gizli görüşmeler
2014 tarihli, Doğu Türkistan konusunda kaydedilmiş dört gizli görüşmenin sızmasının ise Şi Cinping'i telaşa sevk ettiği tahmin ediliyor.
Kayıtlara ait kopyalar, New York Times tarafından Doğu Türkistan hakkında çok sayıda başka gizli belgeyle birlikte elde edildi.
Gazete, bunu "on yıllardır Çin'in iktidardaki Komünist Partisi içinden hükümet belgelerinin en önemli sızıntılarından biri" olarak nitelendirdi.
Gazete kayıtlara ait tam metinleri yayınlamazken, bilinmeyen bir kaynak tarafından Londra'da 'Uygur Mahkemesi' olarak bilinen Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlallerini araştıran bir gruba sunuldular.
Bir Alman akademisyen olan Adrian Zenz de dahil olmak üzere birçok Batılı bilim adamı onların güvenilirliğine tanıklık etti. Bay Zenz, 2017'den bu yana, herhangi bir yasal süreç olmaksızın, belki 1 milyon Uygur'un tutsak olduğuna bir "mesleki eğitim eğitim" merkezleri ağının Çin'in kontrolündeki Doğu Türkistan'da kurulmasına yönelik araştırmaların ön saflarında yer almıştı.
Toplamda yaklaşık 36.000 Çince karakter içeren 2014 tarihli dört konuşmanın içeriği en çok Uygurların İslam'dan nasıl koparabileceğine odaklanıyor.
Şi Cinping bizzat bu konuda konuşmalar yapıyor ve Uygurların asimilasyonunu hedeflediklerini saklamıyor.
Dosya | Geçmişten bugüne Doğu Türkistan tarihi
2014'ün Doğu Türkistan'da baskıların artmasında kırılma yılı olması da bu sızan üst düzey toplantılarla ilişkilendiriliyor. Doğu Türkistan'da uygulanan Çin'in politikasıyla ilgili kamuoyuna açıklama yapmayan ve ilgisiz gibi görünmeye çalıştığı tahmin edilen Şi Cinping'in bu gibi sızan bilgilerle Doğu Türkistan'da yapılanları ayrıntılı olarak bizzat yönettiği belirtiliyor.
Kaynak: Mepa News