Çin ordusu Tayvan açıklarında tatbikata başladı

Çin ordusu Tayvan açıklarında tatbikata başladı

Çin ordusunun Tayvan adası açıklarında yeni bir askeri tatbikata başladığı bildirildi.

Çin ordusu 23 Mayıs Perşembe günü Tayvan'ı donanma gemileri ve askeri uçaklarla çevreleyerek yeni bir askeri tatbikat başlattı.

Tatbikat, Tayvan'da yeni başkan Lai Ching-te'nin yemin ederek göreve başlaması ve "demokrasiyi savunma" sözü vermesinin ardından başlatıldı.

Çin daha önce Lai'yi bölgeye "savaş ve gerileme getirecek tehlikeli bir ayrılıkçı" olarak nitelemişti.

Çin ordusu tatbikatlar başlarken yaptığı açıklamada son güç gösterisinin "Tayvan bağımsızlık güçlerinin ayrılıkçı eylemlerine karşı güçlü bir cezalandırma olduğunu" savundu.

Çin ordusu, iki gün sürecek tatbikat kapsamında uçak ve gemilerin savaş kabiliyetlerini test etmek üzere adayı çevrelediğini açıkladı. Tayvan bu hamleye hava, kara ve deniz kuvvetlerini konuşlandırarak karşılık verirken, adanın savunma bakanlığı "özgürlüğü savunma" sözü verdi. Tayvan başkanlık sözcüsü de Çin'in "provokatif askeri davranışını" kınadı.

Öte yandan, Çinli bir askeri uzman Çin devlet televizyonu CCTV'ye yaptığı açıklamada tatbikatların kısmen adaya yönelik bir ekonomik ablukanın provasını yapmayı amaçladığını söyledi.

Pekin'deki Çin Ulusal Savunma Üniversitesi'nde profesör olan Zhang Chi, tatbikatların Tayvan'ın kritik Kaohsiung limanını "boğarak" dış ticaretini "ciddi şekilde etkilemeyi" amaçladığını ifade etti.

Tatbikatların "Tayvan'ın enerji ithalatının can damarını keseceğini" ve "bazı ABD müttefiklerinin Tayvan bağımsızlık güçlerine sağladığı destek hatlarını bloke edeceğini" savundu.

Çin, Tayvan çevresinde benzer askeri tatbikatları en son geçen yıl Ağustos ayında gerçekleştirmişti.

Kaynak: Mepa News

katki.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.