Çin rejimi Uygur Müslümanların hacca gitmesine izin vermedi

Çin rejimi Uygur Müslümanların hacca gitmesine izin vermedi

Bu yıl Doğu Türkistan'dan hiçbir Uygur Müslümanın hacca gitmesine izin verilmediği bildirildi.

Çin rejiminin bu yıl Doğu Türkistan'dan hiçbir Müslüman Uygur Türkü'nün hacca gitmesine izin vermediği ortaya çıktı.

Söz konusu durum Çin İslam Derneği'nin yanı sıra, yurt dışında yaşayan ve bu yıl hacca giden bir Uygur'un verileriyle ortaya çıktı.

Çin'de hacca gitmek isteyen Müslümanların yönetimden izin almaları gerekiyor. Çin İslam Derneği'nin internet sitesine göre Haziran ayı başı itibariyle 769'u Çin'in Gansu eyaletinden ve 284'ü Yunnan eyaletinden olmak üzere 1053 hacı adayı hacca gitmek üzere kayıt yaptırdı. Doğu Türkistan bölgesinden ise hiçbir Uygur ya da diğer Müslümanın listede yer almaması dikkat çekti.

Çin İslam Derneği verilerine göre Doğu Türkistan'dan en son 2016 yılında bir kişi hacca gidebildi.

Türkiye'den bu yıl hacca giden ve Uluslararası Doğu Türkistan STK'lar Birliği yönetim kurulu üyesi olan Uygur Abdüsselam Teklimakan Hacı, hac ibadeti sırasında Çin'den gelen hiçbir Uygur Müslüman göremediğini teyit etti.

Çin yönetimi Doğu Türkistan'da Müslüman Uygur Türklerine onlarca yıldır yoğun bir baskı uyguluyor.

Baskıların Xi Jinping döneminde daha da arttığı dikkat çekiyor.

Son yıllarda yaklaşık 1 milyon Uygur'un toplama kamplarına atıldığı, birçoğunun hapsedildiği, işkence gördüğü ve bölgede İslami yaşantının büyük ölçüde kısıtlandığı biliniyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum