Çin'de on binlerce köpeğin kesilerek yenildiği 'festival' başladı
Yulin 'Liçi ve Köpek Eti' festivali, 10 binden fazla köpeğin yendiği, her yıl düzenlenen ve 10 gün süren bir etkinlik.
Yulin “Liçi ve Köpek Eti” festivali, 10 binden fazla köpeğin yendiği, her yıl düzenlenen ve 10 gün süren bir etkinlik. Festivalde kedi eti, taze liçi ve alkol de mevcut.
Güney Çin'in bu uzak bölgesindeki etkinliğin son yıllarda, özellikle de koronavirüs pandemisinin ardından, çokça tartışmalı olduğu ispatlandı.
Ne zaman ve nerede gerçekleşiyor?
Festival, Çin'in Guangxi eyaletindeki Yulin şehrinde düzenleniyor ve 21 Haziran'dan 30 Haziran'a kadar, yılın en sıcak haftalarından birinde gerçekleşiyor.
Nasıl başladı?
İlk festival 2009'da yaz gündönümünü kutlamak için düzenlendi. Köpek yemek, Çin'de geleneksel bir durum ve folklore göre eti yaz aylarında yemek şans ve sağlık getiriyor. Ayrıca bazıları da köpek etinin hastalıkları önleyebileceğine ve erkeklerin cinsel performansını artırabileceğine inanıyor.
Festivalle ilgili tartışma nedir?
Festival, gerek Çin içinde gerekse uluslararası alanda geniş çaplı olumsuz yorumlar topluyor. Aktivistler, hayvanların halka açık alanlarda insanlık dışı bir şekilde sopalarla katledildiğini ve festivaldeki hijyen uygulamalarının Çin düzenlemelerine uygun düşmediğini bildiriyor. Köpeklerin Çin'in dört bir yanından Yulin'e sıkıntılı koşullarda getirildiğine dair şikayetler de var. Festival ziyaretçileri, bazı hayvanların boyunlarında çalınmış evcil hayvanlar olduklarını gösteren tasmalar gördüklerini bildirdi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de köpek ticaretinin kuduzu yaydığı ve kolera riskini artırdığı konusunda uyardı.
Çin'de farklı mı görülüyor?
Köpek yemek Çin'de yasadışı değil. İnsanların tüketimi için her yıl yaklaşık 10 ila 20 milyon köpek öldürülüyor ve festival yeni olmasına rağmen, bu gelenek en az 400 yıl öncesine dayanıyor. Fakat tutumlar değişiyor. Kültür Devrimi sırasında evcil hayvan olarak köpek beslemek yasaklanmıştı ama köpek sahipliği Çin'in büyüyen orta sınıfı içinde popüler hale geldi. Şu anda 62 milyon, evcil hayvan olarak kayıtlı. Hayvan hakları aktivistleri, ünlüler ve genç Çinli yurttaşlar, köpek yeme festivallerine ve genel anlamda bu uygulamaya karşı sosyal medyada gitgide daha fazla ses çıkarıyor.
Aktivistler isteklerini yerine getirebilecek ve bu uygulamanın sona erdiğini görebilecek mi?
Yulin Belediye Yönetimi, resmi bir etkinlik olmadığını öne sürdüğü festivali durduramayacağını defalarca söyledi.
Ancak 2017'de yapılan bir anket, Yulin'deki insanların yaklaşık 4'te üçünün, tüccarların teşvik çabalarına rağmen düzenli olarak köpek eti yemediğini ortaya koydu. 2016'da ülke çapında yapılan bir araştırma ise Çin vatandaşlarının yüzde 64'ünün Yulin festivalinin durdurulmasını istediğini ve yüzde 69,5'inin hiç köpek eti yemediğini ortaya koydu.
Yulin; Şenzen ve Zhuhai'yi izleyecek ve köpek eti tüketimini yasaklayacak mı?
Çin hükümeti geçen ay köpekleri "yoldaş" diye niteledi ve bildirildiğine göre köpek eti tüketimine dair daha geniş çaplı bir yasağın yolda olduğuna işaret etti.
HSI'ın Çin siyaseti uzmanı Dr. Peter Li, Yulin festivalinin "Çin halkının çoğunluğunun ruh halini veya yeme alışkanlıklarını yansıtmayan kanlı bir gösteri" olduğunu söyledi.
Li şöyle dedi: "Artık Çin hükümeti köpekleri besi hayvanı değil de resmen yoldaş olarak tanıdığına göre Çin'in her yıl milyonlarca hayvana acı çektirmeyi sürdüren köpek ve kedi eti ticaretinin sonunu hızlandırmak için daha güçlü adımlar atacağını umuyoruz. Bu duyuru, kedi ve köpekleri et ticareti hırsızlarından ve kesimhanelerinden koruyarak, hükümetin sözlerine göre hareket etmek için şehirlere mükemmel bir fırsat sunuyor."
Çin Tarım Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün hayvancılık listesinin köpekleri içermediğini kaydetti ve uluslararası düzeyde köpeklerin besi hayvanı sayılmadığını belirtti.
Şenzen ve Zhuhai şehirleri nisanda, Çin'de kedi ve köpek eti tüketimini resmi olarak yasaklayan ilk şehirler olmuştu.
Koronavirüs salgını geçen yıl Çin'in Vuhan şehrinde başlamıştı. Covid-19'un at nalı yarasalarından kaynaklandığı ve bir aracı tür yoluyla insanlara geçtiği düşünülüyor.
Çin, salgına yanıt olarak, tüm vahşi hayvan ticareti ve tüketimini geçici olarak yasakladı ve yasağı kalıcı hale getirmek için mevzuatı gözden geçirmeyi düşünüyor.