Çin'deki 'keyfi gözaltı' uygulaması hakkında ne biliniyor?
Çin'de polise keyfi olarak gözaltı yetkisi veren ve insanların yıllarca gözaltında tutulduğu uygulama Kanada'da protesto edildi.
Pekin yönetiminin 2012'de yürürlüğe soktuğu "Belirlenmiş Bir Yerde Konut Gözetimi" tepki çekmeye devam ediyor. Kanada'da bu uygulamaya tepki olarak bir grup aktivist tarafından düzenlenen protestoda Çin rejimine tepki gösterildi.
Çin'in 2012'de yürürlüğe soktuğu bu sistemde Çin polisi keyfi olarak dilediği kişiyi 6 ay mahkemeye çıkarmadan gözaltında tutabiliyor.
Bu gözaltı süreci sadece Çin vatandaşları için değil yabancı vatandaşlar için de geçerli. Bu eleştirilen kanunda bile gözaltı süresi 6 ayla sınırlanırken uygulamada 6 ayın da aşıldığı gözlemleniyor.
Gözaltında hücre hapsi
Üstelik bu gözaltılar ev hapsi şeklinde değil avukat ve yakınlarla görüşme imkanı da tanınmadan çoğunlukla hücre hapsi şeklinde gerçekleştiriliyor.
2018'de Kanadalı Michael Spavor and Michael Kovrig bu kanunla polis tarafından hapsedilmişti. Spavor ve Kovrig bu süreyi aşan bir şekilde yaklaşık 3 yıl hücre hapsinde tutulduktan sonra uluslararası baskılarla 24 Eylül 2021'de serbest bırakılmıştı.
Bu süre zarfında Çin'in "Belirlenmiş Bir Yerde Konut Gözetimi" sistemi Kanada'da pek çok kez protesto edilmişti.
Spavor ve Kovrig'in serbest bırakılmasının "bu sistemin zulmünü" unutturmaması gerektiğini belirten insan hakları aktivistleri Kanada'da yeniden bir protesto gösterisi düzenleyerek bu uygulamayı ve Çin rejimini protesto ettiler.
Protestoda Çin'in Kanada vatandaşlarını bile sırf polisin keyfi yetkisiyle 3 yıl hücrede tutmaktan çekinmediğine değinilerek asıl tehlike altında olanın Çin vatandaşları olduğuna değinildi ve on binlerce Çin vatandaşının bu sistemle rejim tarafından gözaltında kaybedildiği belirtildi. Çin'in bu gibi uygulamaları nedeniyle turistler için çok güvensiz olduğuna dikkat çekildi.
Kaynak: Al Jazeera, Mepa News