Çin'den ABD'ye Huawei tepkisi: 'Önce yanlışlarınızı düzeltin'

Çin'den ABD'ye Huawei tepkisi: 'Önce yanlışlarınızı düzeltin'

ABD’nin Çinli telekomünikasyon firması Huawei’in kara listeye almasının ardından Pekin, ticaret müzakerelerinin sürmesi için Washington’un ‘yanlış eylemlerini’ düzeltmesi gerektiğini söyledi.

Washington’un Huawei’e karşı attığı adımlar küresel tedarik zincirine zarar veriyor ve teknoloji hisselerinin düşmesine neden oluyor. Yatırımcılar teknoloji alanında bir soğuk savaşın yaşanmasından endişe ediyor.

Japon teknoloji devi Panasonic, Perşembe günü Huawei ile iş yapmayı keseceğini açıklayan firmalar arasına katıldı. Panasonic, dünyanın ikinci büyük akıllı telefon satıcısı ve en büyük telekom donanımı üreticisi konumundaki Huawei’ye, bazı elektronik parçaların nakliyatını durdurduğunu bildirdi.

İngiliz çip tasarımcısı ARM de ABD’nin tedarik ablukasına uymak için dün Huawei ile ilişiğini kestiğini bildirmişti. Bu da Huawei’in gelecekte üreteceği akıllı telefonlar için yeni çipler yapma kapasitesini sakatlayacak adımlardan biri. Zira şirket, telefonlarının işlemcilerini tasarlamak için ARM’in planlarını kullanıyor.

Japon Toshiba firması da Huawei’e yaptığı bazı nakliyatları, ABD yapımı parçalar taşıyıp taşımadıklarını kontrol etmek için durdurduğunu bildirdi.

Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Gao Feng, haftalık brifinginde “ABD ticaret görüşmelerine devam etmek istiyorsa dürüst olmalı ve yanlışlarını düzeltmeli. Görüşmeler ancak eşitlik ve karşılıklı saygı temelinde devam edebilir” dedi ve konuyla ilgili gelişmeleri takip ederek gerekli yanıtları vereceklerini bildirdi.

Huawei’in kurucusu Ren Zhengfei Çinli finans dergisi Caixin’e Perşembe günü yaptığı açıklamada ARM’in Huawei ile iş yapmayı durdurma kararının şirketi olumsuz etkileyeceğini düşünmediğini söyledi ve ARM ile uzun dönemli anlaşmalarının olduğunu hatırlattı. Zhengfei, ARM’in çatı şirketi Japon SoftBank Group’un ABD’li T-Mobile ve US Inc firmalarının sahibi Sprint Corp ile birleşme için onay beklediğini söyledi. Zhengfei, firmanın Huawei ile ilişiğini bu nedenle kestiğini savundu.

''Küresel ticaretin yeniden düzenlenmesi''

Haber ajansı Reuters’a konuşan Saxo Bank uzmanlarından Peter Garnry’ye göre tanık olunan durum, küresel ticaretin 2. Dünya Savaşı’nın ardından yeniden düzenlenmesi. Garnry, ‘’Yatırımcıların portföylerinin küresel tedarik zinciri şokları karşısında ne kadar hassas olduğunu düşünmeye başlamaları gerekir. Teknolojide bir soğuk savaşa hazır mısınız?” diye konuştu.

ABD ve Çin arasında ticaret müzakerelerinin yeniden ne zaman başlayacağı ise henüz belli değil.

10 Mayıs’ta sona eren görüşmelerin ardından Başkan Donald Trump, 200 milyar dolar değerinde Çin ürününe ek gümrük vergisi uygulamasını başlatmış ve Çin’den alınan diğer tüm ürünlere uygulanan vergilerin de arttırılması için harekete geçmişti.

Çin de ABD’den ithal ettiği ürünlere misilleme vergileri getirmişti. Ancak Washington’un Huawei’e karşı attığı adım ticaret savaşını başka bir boyuta taşıdı.

Washington Huawei’i ABD’nin ulusal güvenliğine aykırı eylemlerde bulunmakla suçluyor. Bu suçlama şirket tarafından reddediliyor. Trump yönetimi hafta başındaysa şirkete 19 Ağustos’a kadar ABD ürünleri satın alma izni vererek duruşunu bir ölçüde yumuşatmıştı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.