Çin'den AB'ye 'Doğu Türkistan' yanıtı: İç işlerimize karışmayın
Avrupa Birliği'nin, Çin'deki insan hakları ile ilgili kaygıları vurgulayan açıklamasına Pekin yönetiminden 'İç işlerimize karışılmasına kesinlikle karşıyız' yanıtı geldi.
Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Dönem Başkanı Almanya'nın Başbakanı Angela Merkel ve Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen AB-Çin liderler zirvesinde toplandı.
Toplantıda iklim değişikliği, ekonomi, ticaret, uluslararası ilişkiler, insan hakları, Covid-19 gibi başlıkları ele aldıklarını anlatan Charles Michel, Çin'le ilişkileri dengeli biçimde sürdürmek istediklerini ve iş birliği alanlarını belirlemek üzere çalışmaları sürdüreceklerini belirtti.
Michel, "Avrupa'nın oyun alanı değil oyuncu olması gerekiyor. Çin ile karşılıklı, sorumlu ve adil bir ilişki kurmak istiyoruz." diye konuştu.
Michel, "Hong Kong'un ulusal güvenliği, AB ve üye ülkeleri kaygılandırmaya devam ediyor. Hong Kong'daki demokratik sesler duyulmalı. Doğu Türkistan ve Tibet'teki azınlıklara, insan hakları savunucuları ile gazetecilere davranışı konusundaki kaygılarımızı ilettik." değerlendirmesinde bulundu.
"Doğu Türkistan ve Hong Kong iç meselemiz"
Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, ise toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, Doğu Türkistan ve Hong Kong Özel İdare Bölgesi'yle ilgili konulara değinerek bunların Çin'in ulusal egemenliğini korumakla ilgili olduğunu vurguladı.
Şi, Çin'in iç işlerine karışılmasına, ülkede istikrarsızlık, anlaşmazlık ve karışıklık yaratacak herhangi güce ya da kişiye karşı olduklarını ifade etti.
"Görüşmeler açık, dürüst ve yapıcı geçti"
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, zirveyle ilgili "Açık, dürüst, yapıcı ve yoğun görüşmeler yaptık." dedi.
İnsan hakları, iklim değişimi, dijitalleşme ve ticaret konularını kapsayan geniş alanları ele aldıklarını aktaran Von der Leyen, "Yatırım anlaşmasında, kamuya ait işletmelerin davranışı, zorla teknoloji transferi ve kamu desteklemelerinde şeffaflık gibi 3 ana konuda uzlaşı sağladık. Bunlar önemli ama halen piyasa erişimi ve sürdürülebilir kalkınma gibi anlaşmamız gereken diğer alanlarda ele almamız gerekli pek çok konu bulunuyor." diye konuştu.
Ursula von der Leyen, yatırım anlaşması müzakerelerini tamamlamak için Çin'in AB tarafını ikna etmesi gerektiğini söyledi.
Mütekabiliyet ve adil rekabet
Almanya Başbakanı Merkel ise Çin-AB yatırım anlaşmasının gerçekleşmesi için çalıştıklarını belirterek, "Çin ile iş birliği, mütekabiliyet ve adil rekabet gibi belirli ilkelere dayanmalı." şeklinde konuştu.
Çin'in ekonomik olarak geçmişe göre çok daha güçlü olduğuna işaret eden Merkel, zirvede Hong Kong ve azınlıkların sorunlarını da ele aldıklarını, Çin ile insan hakları konusunda diyaloğun devam edeceğini de ifade etti.