Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan Suriye'ye kara harekatı mesajı
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, A Haber yayınında Suriye'nin kuzeyindeki YPG bölgelerine yönelik olası kara harekatıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, A Haber yayınında Suriye'ye yönelik olası harekata ilişkin "Yarın, haftaya veya her an olabilir. Farklı şekilde operasyonlar yapılabilir. Bu operasyonlar her an yapılabilir. Bugüne kadar nasıl yapıldıysa bundan sonra da yapılmaya devam edecek" ifadelerini kullandı.
Kalın'ın öne çıkan ifadeleri şu şekilde:
"Biz müttefiklerimizle ve komşu ülkelerle bu tür operasyonları elbette değerlendirir ve konuşuruz. Ancak kimseye önceden bilgi verip icazet almak izin almak gibi bir şey söz konusu değil. Kendi güvenlik kaygılarını gidermek için Türkiye kimseden icazet almaz."
Mısır ile normalleşme
"Bunun 1.5-2 yıl geriye giden bir süreci var. Mısır ile Türkiye'nin belli konulardaki çıkarları ve beklentileri daha yakın hale geldi. Mısır, Türkiye'siz bir Doğu Akdeniz olmayacağını da gördü. İkili ilişkiler bağlamında da ilişkilerimiz ortada. Bütün olanlar adım adım bizi birbirimize yaklaştırdı. Mısır yönetimi de Türkiye karşıtı söylemlerin ortamların içinde olmamaya özen gösterdi. Biz 1.5 ay önce de Dünya Kupası'ndaki gibi bir temasın olabileceğini kendi aramızda değerlendirmiştik"
"Özel temsilciliğin gerek bir durum olup olmadığına emin değilim. Dışişleri bakanlıklarımız, yetkililerimiz sürekli olarak iletişim halindeler. Bu büyük ihtimalle devam eder. Diğer konularda da karşılıklı dosyaları alıp konuşmaya başladığımız da bunu net bir şekilde görmeye başlayacağımız zaten. Bu da tıkanıklığın da önünü açabilecek bir gelişme.
Ermenistan ile ilişkiler
"Özel temsilcilerimiz bu konuları düzenli bir şekilde görüşüyordu. Olumlu bir sürecin ilerlediğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Pasaportlarla geçiş izinleri verilmesi vs. yakın dönemde hayata geçirilmesi muhtemel adımlar. Geçtiğimiz Ağustos ayında birtakım provokasyonlar oldu, Azerbaycan adımlar attı. Şu an normal ilerliyor. Çözüm sürecine girildi, bu çok önemli. 30 yıldır kurulamayan temaslar kuruldu bu çok önemli. Bu ülkenin Cumhurbaşkanı ile Ermenistan Başbakanı bir araya geldi. Ama şimdi ilk defa bu düzeyde bir şey gerçekleşti."
Yunanistan meselesi
"Yunanistan ile gerilim, askeri bir angajmana girmek gibi bir planımız yok. Süreçleri yeniden başlatan taraf hep biz olduk. Biz hala bir gerilimden yana değiliz. Komşuyuz, birlikte bu coğrafyayı paylaşmaya da devam edeceğiz. İyi ilişkiler, iki ülkenin de bu bölgenin de tabii ki faydasınadır. Ama deniz sahası, hava sahası, sınırları ihlal edildiğinde de Türkiye buna tepkisiz kalmaz. Yunanistan da böyle şeylerle kazanmaz. Buna gerek yok, biz hep bunu söylüyoruz. Şimdi Yunanistan'da da seneye seçim var. Seçimlerde bu tür şeylerle puan kazanmaya çalışabilirler. Ama günün sonunda Yunanistan böyle işlerle kazanamaz. Biz üzerimize düşeni fazlasıyla yapıyoruz. Burada ABD ve bazı Avrupa ülkeleri, hatta isim de vermek gerekirse Fransa başta olmak üzere, onlara çağrımız şudur: Yunanistan'ı bu adımlara sevk etmeye yönlendirmesinler. Aklı selim adımları telkin etsinler."