Dağlık Karabağ'da savaş çanları
Dağlık Karabağ'da Azerbaycan ile Ermenistan arasında yeni bir çatışmanın başlayabileceği ifade ediliyor.
Dağlık Karabağ'da Azerbaycan ile Ermenistan arasında uzun süredir yükselen tansiyonun yeni bir savaşa dönüşebileceği ifade ediliyor.
Eylül-Kasım 2020 döneminde Azerbaycan ile Ermenistan arasında Dağlık Karabağ'da bir çatışma patlak verdi.
Türkiye'nin yoğun olarak destek verdiği Azerbaycan ordusu, Ermenistan'ın 1990'lı yıllarda işgal ettiği topraklarının ciddi bir bölümünü geri aldı.
Rusya'nın araya girmesiyle varılan ateşkes anlaşmasında, Dağlık Karabağ topraklarının bir bölümü Ermenilere bırakılırken, bölgeye Rus askerleri de konuşlandırıldı.
Ateşkesin ardından çatışmalar yer yer devam ederken, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrasında bölgede gerilim tekrar yükseldi. Söz konusu çatışmalarda şimdiye kadar her iki taraftan 100'ü aşkın asker öldü.
Son dönemde ise bölgede yeni bir savaşın yaşanacağı endişesi hakim.
Tarafların cephe hattına asker yığdığı belirtilirken, diplomatik temaslarda da savaş endişesinin öne çıktığı görülüyor.
Son olarak Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan yoğun bir telefon trafiği gerçekleştirdi. Paşinyan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz'ü, Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili'yi ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi aradı. Paşinyan ayrıca ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile de telefonda görüştü.
Öte yandan İran da sınır hattına askeri takviyelerini artırdı. İran Devrim Muhafızları'na yakın kanalların, olası bir çatışma halinde Azerbaycan'ı tehdit ettiği görüntüler yayınlandı.
Çatışmaların Dağlık Karabağ bölgesiyle sınırlı kalmayıp Azerbaycan ve Ermenistan'ın diğer topraklarına sıçramasından endişe ediliyor. İran'ın, Ermenistan'ın Syunik bölgesine yönelik bir saldırı olması halinde Azerbaycan'ı hedef almakta tehdit ettiği öne sürülüyor. Buna karşın Azerbaycan'ın ise Türkiye ve İsrail ile savunma iş birliği alanında temasları olduğu biliniyor.
İran'ın Azerbaycan rahatsızlığının sebebi 'Zengezur Koridoru' mu?
Dağlık Karabağ çevresinde patlak verecek bir savaşın daha geniş bölgesel bir çatışmaya dönüşme ihtimali üzerinde duruluyor.
Kaynak: Mepa News