Danıştay Ayasofya kararını açıklamadı
Ayasofya'nın ibadete açılıp açılmayacağı konusuna ilişkin bugün Danıştay'da görülen dosyada kararın daha sonra açıklanacağı duyuruldu.
Ayasofya’nın müze statüsüne ilişkin tartışmalarda yargı Cumhurbaşkanını işaret etti.. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Danıştay’ı işaret ederek, ‘karar çıkması halinde ibadete açarız’ dediği Ayasofya dosyası, bugün Danıştay 10’uncu Dairesi’nde görüldü.
Mahkeme bugün kararını açıklamadı. Karar daha sonra yazılacak. Danıştay’ın bugün ya da 15 gün içinde kararını açıklama yetkisi bulunuyor.
Davanın reddini isteyen savcı, Bakanlar Kurulu'nu işaret etti
Duruşmaya, Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği ile cumhurbaşkanlığı taraf olarak katıldı. Dernek avukatı Selami Karaman “Ayasofya Fatih Sultan Mehmet’in şahsi mülküdür. 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile mülkiyet hakkı görmezden gelindi. Bakanlar Kurulu kararının iptalini istiyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanlığı Hukuk Müşaviri ise, “Mahkemenin takdirine sunuyoruz” dedi.
Danıştay Savcısı, “O tarih itibariyle işlem hukuka uygundur. Bakanlar Kurulu’nun takdirindedir. Şu anda da Ayasofya’nın açılması Cumhurbaşkanı’nın takdirindedir. Dava reddedilmelidir” ifadelerini kullandı.
ABD'den Türkiye'ye 'Ayasofya' çağrısı
Danıştay hakimi “Duruşma bitti kararı daha sonra açıklayacağız” dedi.
Ayasofya’ya ilişkin tartışmalar ise 1934 yılına dayanıyor. 1511 yılında camiye dönüştürülen Ayasofya, 1934 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla cami statüsünden müzeye çevrildi. Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği ise söz konusu karara karşı dava açtı.
Bugün görülen başvuruda, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesi kararı için hazırlanan protokelde, Atatürk’ün imzasının sahte olduğu iddia edilerek, kararın iptali talep edildi.
Derneğin 2005 yılında açtığı ilk davada Danıştay, Ayasofya’nın müze olarak kalması yönünde karar vermişti.