Depremin vurduğu Myanmar'da son durum ne?
Myanmar'daki depremde bölge halkı hiçbir kurtarma ekibinin kendilerine ulaşmamasından şikayet ediyor.
Yabancı kurtarma ekipleri ve yardım malzemeleri, 1.600'den fazla kişinin ölümüne ve binlerce kişinin yaralanmasına yol açan 7,7 büyüklüğündeki deprem sonrası kurtarma çalışmalarına yardımcı olmak üzere Myanmar'a ulaştı.
Büyük depremin ardından gelen 6.4 büyüklüğündeki ikinci sarsıntı Cuma günü öğlen saatlerinde merkez üssü ülkenin ikinci büyük şehri olan Mandalay yakınlarında meydana geldi ve düzinelerce binanın yıkılmasına ve havaalanı gibi altyapıların hasar görmesine neden oldu.
Myanmar'ın Hindistan, Çin, Malezya ve Singapur gibi komşuları yardım malzemeleri ve kurtarma ekipleri taşıyan uçaklar ve savaş gemileri gönderdi. Deprem nedeniyle en az 17 kişinin öldüğü Tayland da Myanmar'a yardım gönderdi.
Pazar günü, kritik barınak ve tıbbi malzeme taşıyan 17 Çin yardım kamyonundan oluşan bir konvoyun Yangon'dan karayoluyla zorlu bir yolculuk yaptıktan sonra Mandalay'a ulaşması bekleniyor.
Pekin, 135'ten fazla kurtarma personeli ve uzmanın yanı sıra tıbbi kitler ve jeneratörler gibi malzemeler gönderdiğini ve yaklaşık 13.8 milyon dolarlık acil yardım sözü verdiğini açıkladı.
Hindistan Dışişleri Bakanlığı, iki C-17 askeri nakliye uçağının Cumartesi günü geç saatlerde Naypyidaw'a bir sahra hastanesi birimi ve yaklaşık 120 personel ile inebildiğini ve daha sonra 60 yataklı bir acil tedavi merkezi kurmak için kuzeye Mandalay'a gideceklerini açıkladı.
Rusya Acil Durumlar Bakanlığı Yangon'a 120 kurtarma görevlisi ve malzeme gönderdiğini, Sağlık Bakanlığı da Moskova'nın bir sağlık ekibi gönderdiğini açıkladı.
Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık da Myanmar'a acil yardım gönderdi.
Öte yandan, Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafından Cumartesi günü yayınlanan deprem yardım çabalarına ilişkin ilk raporda, “ciddi tıbbi malzeme sıkıntısının müdahale çabalarını engellediği” uyarısında bulunuldu.
"İnsanlar kendi başlarının çaresine bakıyor"
Devlet medyasına göre Myanmar'ın askeri lideri Min Aung Hlaing, “Tüm askeri ve sivil hastanelerin yanı sıra sağlık çalışanları, acil tıbbi müdahale sağlamak için koordineli ve verimli bir şekilde birlikte çalışmalıdır” dedi.
Ancak Myanmar'ın en çok etkilenen bazı bölgelerinde yaşayanlar Reuters haber ajansına yaptıkları açıklamada, hükümet yardımının şu ana kadar çok az olduğunu ve insanların kendi başlarının çaresine bakmak zorunda kaldığını söyledi.
Depremin merkez üssüne yakın Sagaing kasabasının tamamının yerle bir olduğunu söyleyen bölge sakini Han Zin, “Burada gördüğümüz şey çok büyük bir yıkım. Burada gördüğümüz genel bir yıkım, birçok bina yerle bir olmuş durumda” dedi ve felaketten bu yana kasabanın büyük bölümünün elektriksiz olduğunu ve içme suyunun tükenmekte olduğunu sözlerine ekledi.
Han Zin ayrıca, “Hiçbir yardım almadık ve görünürde hiçbir kurtarma görevlisi yok.” ifadelerini kullandı.
Mandalay'da bir kurtarma görevlisi Reuters'e yaptığı açıklamada, operasyonların çoğunun gerekli ekipmana sahip olmayan küçük, kendi kendine organize olmuş yerel gruplar tarafından yürütüldüğünü söyledi.
Kaynak: Mepa News, Al Jazeera