Dünya hızla karışıyor: Körfez'de Katar krizi
Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri, ülke güvenliklerini gerekçe göstererek, Katar'la tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurdu.
Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri, ülke güvenliklerini gerekçe göstererek, Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurdular.
Dört ülke, hava ve deniz sahalarını Katar'a kapatırken, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ülkelerinden ayrılmaları da istendi. Yaşanan gelişmenin ardından Katar borsası yüzde 6 değer kaybetti.
Türkiye'nin alacağı tavrın ise krizin geleceğini belirleyeceği ifade ediliyor.
Krizin dünya petrol ve gaz fiyatlarını da etkilemesi bekleniyor. Zira Katar, dünyanın en büyük üçüncü petrol üreticisi.
Katar ülkesine yönelik siber saldırılardan dolayı Suudi Arabistan ve özellikle Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) 'ni sorumlu tutuyor. Önceki gün BAE'li diplomatların mail hesapları hacklenmiş, İsrail yanlısı kurumları BAE'nin fonladığı ortaya çıkmış ve bu ifşaat Katar'ın karşı hamlesi olarak görülmüştü.
Katar ve Türkiye, Hamas ve Müslüman Kardeşler'i 'terörist organizasyon' olarak görmemelerinden dolayı Arap ülkelerinin baskısı altında. İsrail ile ilişkiler, Libya ve Suriye krizi de taraflar arasındaki diğer anlaşmazlık konularından.
SUUDİ ARABİSTAN'DAN AÇIKLAMA
Katar'ı 'terörist grupları desteklemek'le suçlayan ülkelerden Suudi Arabistan'dan gelen açıklamada, 'Bu hareketin krallığın terörizm ve aşırılıktan korunması için gerekli bir adım olduğu' vurgulandı. Açıklamada ayrıca, "Tüm kardeş ülkelere aynısını yapma çağrısında bulunuyoruz" dendi.
Birleşik Arap Emirlikleri'ne bağlı Etihad Hava Yolları, Katar uçuşlarını askıya aldı.
BAHREYN RESMEN DUYURDU
Bahreyn Dışişleri Bakanlığı, ülkenin güvenliği için Bahreyn'in Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kestiğini duyurdu.
Bahreyn Dışişleri Bakanlığı internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Bahreyn'in Doha'daki diplomatik misyonlarını geri çağırdığı ve Katar diplomatlarına da ülkeyi terk etmeleri için 48 saat süre tanındığı bildirildi.
KATAR'DAN AÇIKLAMA: PİŞMAN OLACAKLAR
Katar Dışişleri Bakanı, Al Jazeera televizyonuna yaptığı açıklamada Doha yönetimiyle haksız şekilde ilişkilerini kesen dört ülkenin ileride pişman olacağını söyledi.
Bahreyn, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) 2014 yılında Katar'ı iç işlerine karışmak ile suçlayarak diplomatik ilişkileri kesmişti.
KATAR İLE ARAP ÜLKELERİ ARASINDAKİ SİBER SALDIRI KRİZİ
Katar Resmi Haber Ajansı (QNA), 23 Mayıs gecesi Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani'ye atfedilen "ABD'ye karşı ve İran'ı destekleyici" açıklamalar yayınlamıştı. Açıklamalar kısa süre içinde medyada geniş şekilde yer almıştı.
Bundan birkaç saat sonra açıklama yapan Katar hükümeti İletişim Dairesi Direktörü Şeyh Seyf bin Ahmed Al Sani, QNA sitesinin siber saldırıya uğradığını duyurmuştu ve medya organlarından bu açıklamaları dikkate almalamaları talep edilmişti.
Katar'dan gelen açıklamalara rağmen BAE ve Suudi Arabistan basınında Al Sani'ye atfedilen açıklamalar kullanılmaya devam etmişti.
YEMEN'DEKİ ULUSLARARASI KOALİSYON'DAN ÇIKARILDI
Katar'ın, Suudi Arabistan öncülüğünde Yemen'de Husilere karşı oluşturulan Uluslararası Koalisyon'daki rolünün sona erdiği bildirildi.
Suudi Arabistan'ın resmi haber ajansı SPA'da yayınlanan Koalisyon Komutanlığı açıklamasında, Uluslararası Koalisyon'un, "Yemen'de terörizmi güçlendirmesi ve darbeci milislerle ilişkilerinden dolayı" Katar'ın koalisyondan çıkarılmasına karar verdiği kaydedildi.
Açıklamada, "Yemen'de meşruiyeti destekleme amacıyla kurulan Arap Koalisyonu Komutanlığı, koalisyonun terörle mücadelesi ilkesine aykırı olarak Katar'ın başta El Kaide ve IŞİD olmak üzere Yemen'de terörizmi güçlendirmesi ve darbeci milislerle ilişkilerinden dolayı koalisyondan çıkarılmasına karar verdi" ifadeleri yer aldı.