Dünya İsrail'in Gazze katliamına odaklanmışken Rusya ve Esed rejimi Suriye'deki saldırılarını artırdı
Rusya ve Esed rejiminin Ekim ayındaki saldırıları İdlib ile Halep kırsalında muhaliflerin kontrolündeki köy ve yerleşimlere yoğunlaştı.
Suriye'den haber aktarımı yapan kaynaklar, tüm dünyanın İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına yoğunlaştığı dönemde, Rusya ve İran destekli Beşar Esed rejimi güçlerinin saldırılarını arttırdığını, aralarında çocukların da bulunduğu onlarca kişinin bu saldırılarda öldüğünü ve yüzlercesinin de yaralandığını belirtti.
Rusya ve Esed rejiminin Ekim ayındaki saldırıları İdlib ile Halep kırsalında muhaliflerin kontrolündeki köy ve yerleşimlere yoğunlaştı.
Kaynaklar, Esed rejimi saldırılarında 23'ü çocuk ve 13'ü kadın olmak üzere toplam 66 sivilin öldüğünü, 79'u çocuk, 47'si kadın olmak üzere 270'den fazla kişinin yaralandığını aktardı.
Beyaz Baretliler olarak da tanınan Suriye Sivil Savunma Birimi, bu yılın başından 8 Kasım'a kadar ekiplerinin rejim güçlerinin 17 güdümlü füze saldırısına müdahale ettiklerini açıkladı.
Bu saldırılar sonucunda aralarında bir Beyaz Baretliler gönüllüsünün de bulunduğu 4 sivil hayatını kaybetti, 2'si çocuk 15 sivil de yaralandı.
ABD'den Suriye'de hava saldırıları
Suriye'de Tahrir el Şam Heyeti (HTŞ) öncülüğündeki muhaliflerin kontrolündeki İdlib ili, 5 Mart 2020'den bu yana Türkiye ve Rusya'nın arasındaki ateşkes anlaşmasıyla yönetiliyor. Ancak bu ateşkes anlaşması birçok defa Rusya ve İran tarafından desteklenen rejim güçlerince ihlal edildi.
Suriyeli muhalifler, Rusya ve İran destekli Esed rejiminin tüm dünyanın Gazze'ye yönelik İsrail saldırılarına odaklandığı dönemde Suriye'nin kuzeyindeki gerilimi tırmandırdığını ve Türkiye ile Suriyeli muhalif gruplar üzerinde baskı kurmayı amaçladığını ifade ediyor.
Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'ne (OCHA) göre son dönemde yaşanan tırmanış 120.000'den fazla sivili yaşadıkları şehir ve köylerden Suriye-Türkiye sınırı yakınlarındaki barınma merkezlerine ve kamplara göç etmek zorunda bıraktı.
Askeri üsler ve stratejik kazanımlar
Rusya, 2015 yılında Suriye'ye askeri müdahalede bulunmasından bu yana, Lazkiye kırsalındaki Hmeymim Hava Üssü ve Rusya'nın Akdeniz'deki tek askeri üssü olan Tartus'taki deniz üssü de dahil olmak üzere, müttefikinin topraklarında çok sayıda askeri üs kurmaya yöneldi.
İdlib bölgesinde yaşayan siyasi analist ve tarihçi Türki Mustafa, "Rusya'nın Suriye'ye müdahalesi Beşar Esed rejimine duyduğu sevgiden değil, Ortadoğu'da askeri varlık gösterme ve NATO güçlerinin hareketlerini izlemek için Akdeniz'de bir deniz üssü elde etmek gibi daha önce Rusya'nın ulaşamayacağı stratejik avantajlar elde etmek amacıyla yapıldı" diyor.
Al Jazeera'ye konuşan Mustafa, Rusya'nın Suriye'nin kuzeybatısındaki şehir ve köyleri bombalarken sürekli olarak "terörizmle" mücadele ettiğini iddia ettiğini, ancak gerçekte sivillerin zararına da olsa önemli bir bölgesel ve uluslararası oyuncu olarak dikkatleri üzerine çekmeyi amaçladığını söyledi.
Mustafa, Moskova'nın başta Ukrayna meselesi olmak üzere birçok konuda oynadığı stratejik rol göz önünde bulundurulduğunda Ankara'ya olan ihtiyacı nedeniyle Suriye'nin kuzeybatısında bir kara operasyonu başlatma olasılığını düşük bir ihtimal olarak görüyorum" dedi.
Suriye İnsan Hakları Ağı, 8 yıl önce Esed rejimini desteklemek için Suriye'ye askeri müdahale başlatan Rusya'nın o günden bu yana 2.046'sı çocuk ve 978'i kadın olmak üzere yaklaşık 7.000 sivili öldürdüğünü belgeledi. Ancak gerçek rakamın bundan çok daha fazla olduğu ifade ediliyor.
Kaynak: Mepa News