Dünya Müslüman Topluluklar Konseyi: "Çin'in Doğu Türkistan'da terörle mücadelesi takdire şayan"
Dünya Müslüman Topluluklar Konseyi'ne bağlı heyet Çinli yetkililerin "terör ve aşırıcılıkla mücadele ederek Doğu Türkistan'ı ihya etmeleri" sebebiyle Pekin yönetimine övgüde bulundu.
(Fotoğraf: Global Times/Fan Lingzhi)
"Dünya Müslüman Topluluklar Konseyi" üst düzey heyeti, Pekin yönetiminin daveti üzerine Çin'in çeşitli insan hakları ihlalleriyle suçlandığı Doğu Türkistan'ı ziyaret etti.
Pekin yönetiminin "Çin, Doğu Türkistan'da Uygurlara zulmediyor" imajını kırmak amacıyla incelemelerde bulunmak üzere "Dünya Müslüman Topluluklar Konseyi" heyetini bölgeye davet ettiği ifade ediliyor.
Ali Raşid el Nueymi liderliğindeki "Dünya Müslüman Topluluklar Konseyi" üst düzey heyeti, din adamları ve akademisyenden oluşan grup, pazar gününden bu yana Doğu Türkistan'da Çin yönetimine yakın yetkililerle görüşmelerde bulundu.
Heyette Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Suriye, Bosna Hersek, Sırbistan, Tunus, Arnavutluk, Suudi Arabistan, Bahreyn, Kuveyt ve Güney Sudan gibi toplamda 14 ülkeden temsilcilerin yer aldığı belirtiliyor.
"Doğu Türkistan'da teröre karşı alınan önlemler başarılı"
Çin'in kurmuş olduğu Doğu Türkistan'daki "Terör ve Aşırıcılıkla Mücadele Müzesi"ni gezen "Dünya Müslüman Topluluklar Konseyi", tarafından yapılan açıklamada, "Müze, Pekin ve yerel Sincan (Doğu Türkistan) yönetiminin terörizm ve aşırıcılığa karşı mücadelesine dair çabalarını ortaya koyuyor. Müze ayrıca, Çinli ve yerel yetkililerin masumları terörizmden korumak için aldığı önlemlerin başaralı yansımalarını kanıtlıyor." denildi.
"Doğu Türkistan diyenler 'ayrılıkçı'"
Çin'in "işgaliyle" birlikte bölgenin isminin "Sincan" olarak değiştirildiği ve Doğu Türkistan isminin tamamen yasaklandığı biliniyor. Yerel kaynaklar, Pekin yönetiminin ayrıca bölgeyi Doğu Türkistan olarak adlandıran Uygur Türklerini "ayrılıkçı" olarak suçladığı belirtiyordu.
"Dünya Müslüman Topluluklar Konseyi" Başkanı Ali Raşid el Nueymi, "Çinli yetkililerin Doğu Türkistan'daki "terörle mücadele çabalarını" takdir ederken "Pekin yönetiminin bölgedeki halka yönelik hizmet çalışmalarına" övgüde bulundu.
Çin'in Doğu Türkistan'a yönelik baskıları
Pekin yönetimi bölgede "terör ve aşırıcılıkla mücadele" ettiğini ifade etse de Uygur Türkleri, insan hakları örgütleri ve yerel kaynaklar, Çin'in yıllardır bir baskı mekanizması kurarak Doğu Türkistan halkını asimile etmeye çalıştığını savunuyor.
Çin, ABD ve Batılı ülkelerin bölge özelinde "söylentiler üreterek çeşitli propaganda girişimlerinde bulunduklarını" belirtiyor. Ancak Uygurlardan oluşan görgü tanıkları ve bölgeden gelen haberler, "terörizm ve aşırıcılıkla mücadele" kisvesi altında Uygur Türklerine ve diğer etnik azınlıklara yönelik baskıların epeydir mevcut olduğunu belirtiyor.
Öte yandan Çin, bölgeye Han Çinlilerini yerleştirerek Doğu Türkistan'da demografik bir değişime yol açmakla suçlanıyor.
Kaynak: Mepa News