Dünyanın en büyük petrol üreticilerinden Irak'ta halk elektrik kesintileri nedeniyle sokağa döküldü

Dünyanın en büyük petrol üreticilerinden Irak'ta halk elektrik kesintileri nedeniyle sokağa döküldü

Divaniye'deki onlarca köy de dört yıldır süren kuraklık ve nehir debilerinin azalması nedeniyle yıllardır su sıkıntısı çekiyor.

AFP muhabirinin bildirdiğine göre, güneydeki Divaniye vilayetinde yüzlerce Iraklı Pazartesi günü yazın aşırı sıcaklarında yaşanan elektrik kesintilerini ve su sıkıntısını protesto etti.

On yıllardır süren savaş, ülkenin altyapısını acınacak bir hale getirdi ve elektrik kesintileri, sıcaklığın çoğunlukla güney illerinde 50 santigrat dereceye ulaştığı kavurucu yaz mevsimini daha da zorlaştırıyor.

Divaniye'deki onlarca köy de dört yıldır süren kuraklık ve nehir debilerinin azalması nedeniyle yıllardır su sıkıntısı çekiyor.

Pazartesi günü yaklaşık 500 öfkeli protestocu Şafeiye köyündeki belediye binasını kuşatarak lastik yaktı ve daha iyi hizmet için sloganlar attı.

"Elektriğimiz yok. Eskiden (günde) sadece iki saat elektrik alıyorduk ama şimdi sadece bir saat on beş dakika alabiliyoruz" dedi protestocu Yusuf Kamil.

"Suyumuz ya da tarımımız yok" diyen Kamil, "herkesin şehirlerde işçi olarak iş aramaya gittiğini" de sözlerine ekledi.

Geçen hafta da yüzlerce kişi Gamas bölgesindeki elektrik dairelerinin önünde protesto gösterileri düzenleyerek yolları kapatmış ve lastik yakmıştı.

Cumartesi günü polis göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı ve onlarca kişi kısa süreliğine gözaltına alındı.

OPEC üyesi ülkeler arasında ikinci en büyük petrol üreticisi olan Irak, muazzam petrol ve gaz rezervlerine sahip olmasına rağmen enerji ihtiyacını karşılamak için ithalata bağımlı durumda.

Komşu İran, elektrik sektörü ihtiyacının yaklaşık üçte birini karşılıyor.

Pek çok hane günde sadece birkaç saat şebeke elektriği kullanabiliyor ve parası olanlar buzdolabı ve klimaları çalıştırmak için özel jeneratörler kullanıyor.

Yolsuzluk, işsizlik ve elektrik kesintilerine duyulan öfke, 2019'un sonlarından 2020'nin ortalarına kadar süren ölümcül protestoları körükledi.

Protestolar, güvenlik güçlerinin 600'den fazla kişiyi öldürmesinden önce, çoğunlukla Irak'ın güneyinde ve Bağdat'ta eşi benzeri görülmemiş bir hükümet karşıtı harekete dönüşmüştü.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

x.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.