Ebu Ömer es Seyf kimdir?

Ebu Ömer es Seyf kimdir?

"Çeçenistan Müftüsü" olarak da bilinen cihat yanlısı liderlerden Ebu Ömer es Seyf.

Ebu Ömer Muhammed bin Abdullah bin Seyf el Cabir Âl-i Buaneyn et Temimi, 1970 (bir diğer kaynağa göre 1968) yılında Suudi Arabistan'ın kuzey kesiminde yer alan Kaysume'de dünyaya geldi. Dedesi Kaysume'nin belediye başkanlığını yapmış bir isimdi.

Gençlik yıllarını, doğduğu Kaysume'de geçirdi ve bu bölgede eğitim aldı. Başta futbol olmak üzere spor faaliyetlerine ilgili bir genç olarak yetişti.

Gençlik yıllarında dinlediği İslami derslere ait kasetler vasıtasıyla İslami bilinci artmaya başladı. Dedesinin kitaplığında okuduğu eserlerin, özellikle İbn Kayyım'ın eserlerinin üzerinde büyük bir etkisi oldu.

Zamanla İslami birikimini artırdı, ilim tahsil etti, okuduğu eserler üzerine camilerde ders vermeye başladı. İbn Kayyım'ın kitapları, okuduğu ve ders verdiği kitapların başlarında geliyordu.

Afganistan dönemi

1986 yılında, liseden mezun olduktan sonra, bu dönemde İslam ülkelerindeki birçok genç gibi Afganistan'da Sovyetler Birliği'ne karşı devam eden savaşa ilgi duymaya başladı.

Ebu Ömer bu süreçte, henüz 16 yaşındayken Afganistan'a giderek bir yıl boyunca cihat yanlısı gruplar içerisinde eğitim aldı. Askeri ve dini eğitimlerin yanı sıra fiilen çatışmalara da katıldı. Abdullah Azzam ve Usame bin Ladin gibi isimlerle tanıştı.

Bir aylık süre için Suudi Arabistan'a geri döndükten sonra tekrar Afganistan'a gitti ve bir sene daha burada çatışmalara katıldı ve eğitim gördü. Bu süre zarfında aynı zamanda İslami davet çalışmalarına katıldı ve dersler düzenledi.

Ebu Ömer es Seyf, Sovyetler Birliği'nin mağlup olarak Afganistan'dan çekildiği 1989 yılının ardından yeniden Suudi Arabistan'a döndü.

Burada bir yandan İslami ilimler alanında tahsilini ilerletirken, diğer yandan da Afganistan'daki komünist rejime karşı devam eden savaş için bağışlar topladı.

Riyad'daki İmam Muhammed bin Suud İslam Üniversitesi'nde okudu ve buradan üstün başarıyla mezun oldu. Mezuniyetinin ardından devlet için kadılık yapmak istemedi, bu sebeple ortaokul seviyesindeki dini kurumlarda çalıştı. Niyeti ülkeden ayrılarak savaşa devam etmekti.

Çeçenistan yılları

1996 yılında, Birinci Çeçen Savaşı'nda Rus işgal güçlerinin çekilmesinden birkaç ay önce Çeçenistan'a giderek ederek buradaki savaşa katıldı. Kısa bir süre içerisinde ilmi birikimi ve geçmiş tecrübeleri sebebiyle, bölgedeki cihat yanlısı savaşçıların önde gelen isimlerinden biri oldu. Çeçenler ve gönüllü Arap savaşçılarla, Şeyh Fethi eş Şişani'nin grubuyla ve Komutan Hattab'ın savaşçılarıya birlikte hareket etti.

ebuomer.jpg
Soldan sağa: Hattab, Ebu Ömer, Şamil Basayev ve Ebu'l Velid

Bilhassa İslami ilimler alanında öne çıktı, yabancı savaşçıların İslami mahkemelerinin başına getirildi. 1997 yılında Çeçenistan lideri Zelimhan Yandarbiyev'e Çeçenistan genelinde İslami mahkemelerin, İslami polis (hisbe) teşkilatının ve diğer İslami kurumların tesis edilmesi konusunda yardımcı oldu.

Bu süreçte kendisi de kadılık yaptı, bir yandan da Çeçenistan'da birçok kadı ve ilim talebesi yetiştirdi. Rusça ve Çeçence İslami eserlerin basımını sağladı. Bu dönemde "Çeçen İçkerya Cumhuriyeti Şeriat Mahkemeleri Başkanı", "Çeçenistan Müftüsü" ve "Çeçen mücahitlerin müftüsü" gibi ünvanlarla anılıyordu.

Medya faaliyetlerine oldukça önem veren Ebu Ömer es Seyf burada radyo kurdu, gazeteler yayınladı. Komutan Hattab ve Ebu'l Velid el Gamidi ile birlikte Çeçenistan'daki yabancı savaşçıların en üst düzey liderleri arasında yer aldı.

1999 yılında başlayan İkinci Çeçen Savaşı sırasında da ön hatlarda yer aldı. Bir yandan savaş öncesinde devraldığı İslami görevleri sürdürüyor, diğer yandan ise sahadaki savaşçılarla birlikte çatışmalarda yer alıyordu.

Dünya genelinde Çeçenistan'da süren mücadeleye destek olunması için de çalışmalar yürüttü, İslami alimler başta olmak üzere dünyadaki birçok Müslümanla bu konuda temaslar kurdu.

6 Şubat 2000 tarihinde Rusya, Çeçenistan'ın başkenti Cevherkale'yi (Grozni) ele geçirdikten sonra Ebu Ömer, diğer savaşçılarla beraber kırsal bölgelere çekilerek savaşa devam etti.

Hattab ve Ebu'l Velid'in ölümünün ardından Ebu Ömer, Çeçenistan'daki yabancı savaşçıların en üst düzey birkaç isminden biriydi. Askeri olmaktan ziyade ilmi bir tecrübeye sahip olsa da Çeçenistan'daki zorlu savaş şartlarına adapte olmayı başarmıştı. Girdiği çatışmalarda bazıları ağır olmak üzere birçok kez yaralandı, ancak savaş sahasından ayrılmamayı tercih etti.

Ebu Ömer es Seyf, 2005 yılının Kasım-Aralık döneminde Dağıstan'ın Çeçenistan sınırına yakın Babayurt köyünde Rus işgal güçleriyle girdiği bir çatışmada hayatını kaybetti.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.