El Hol kampında bir yılda 300'den fazla bebek yaşamını yitirdi
Suriye'nin kuzeydoğusunda YPG kontrolündeki bölgede bulunan El Hol kampında çocuk ölümleri endişe verici boyutlara ulaştı.
Suriye'nin kuzeydoğusunda YPG kontrolündeki bölgede bulunan El Hol kampında çocuk ölümleri endişe verici boyutlara ulaştı.
Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'nin dijital servislerinden olan ReliefWeb'in aktardığı bilgilere göre bu yıl içerisinde El Hol'de ölen 5 yaş altı çocukların sayısı 339'a ulaştı.
Yaklaşık 70 bin kişinin kaldığı ifade edilen kampta insani koşullar oldukça kötü durumdaydı.
Geçtiğimiz yılın Aralık ayından 1 Eylül 2019 tarihine kadar kampta 5 yaş altı toplam 339 çocuk öldü.
Bu rakam, toplam ölümlerin yaklaşık yüzde 80'ine denk geliyor.
Ölümlerin temel sebebi yetersiz beslenme, açlık, ishal, susuzluk ve zatürre.
Bölgeye dış dünyadan ciddi bir yardım bulunmazken, uluslararası kamuoyu da El Hol'de yaşanan insani krize sessiz kalmayı tercih ediyor.
El Hol kampı
IŞİD'in Irak ve Suriye'de çökertilmesinin ardından ya öldürülen ya da tutuklanarak cezaevine konulan örgüt üyelerinin geride mahsur kalan eşleri ve çocukları, çölün ortasında kurulan kamplarda yaşam mücadelesi veriyor.
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) en az 3 defa ziyaret ettiği kamplarda kalan ve sayıları on binlerle ifade edilen kişiler, bilinmezlerle dolu bir yaşam sürüyor.
New York merkezli HRW tarafından yayımlanan 23 Temmuz tarihli rapor, Irak ve Suriyelilerin bir derece daha iyi olduğunu ancak kamplarda kalan 11 bin yabancı kadın ve çocuğun içinde bulunduğu durumun ölümcül koşullar içerdiğine dikkati çekiyor.
Söz konusu kamplarda kalan 11 bin yabancıdan en az 7 bini, 12 yaş altı çocuklardan oluşuyor.
Zayıflamış, derisi dökülen, karnı şişmiş çocuklar
Haziran ayında HRW tarafından ziyaret edilen, Suriye'nin kuzeyinde yabancıların tutulduğu El Hol Kampı'ndaki ortak tuvaletlerde kanalizasyon sisteminin bulunmadığı, lağım suyunun çadırlara taştığı, burada kalanların içinde solucanların da bulunduğu tankerlerdeki hijyenik olmayan suyu içtiğinin tespit edildiği kaydedildi.
Raporda, takatsiz, bedenleri zayıflamış, derisi dökülen, karnı şişmiş kadın ve küçük çocuklar, kavurucu sıcakların altındaki, ağır çöp kokularının sardığı bir ortamda kurulu çadırların içerisinde bulunuyor. Temiz olmayan, sivrisineklerin kol gezdiği çadırlarda kalan çocukların uzun süredir yıkanmadığının anlaşıldığı da dile getiriliyor.
"Bedeli çocuklar ödüyor"
Uluslararası yardım kuruluşlarında çalışan görevliler, hiçbir şeyden habersiz çocukların şiddetli ishal, grip ve benzeri enfeksiyonlardan dolayı hayatlarını kaybettiklerini söylüyor.
Aralarında yaralıların da bulunduğu çocukların tedavi ve ilaç imkanı da son derece kısıtlı.
Kadınların, kaldıkları çadırlarda doktor ve hemşire olmadan doğum yaptıkları da raporda yer verilen bir diğer konu.
İnsan Hakları İzleme Örgütü Terör ve Terörle Mücadele Üst Düzey Araştırmacısı Letta Tayler, "Yabancı kadınlar ve çocuklar, Suriye'nin kuzeydoğusundaki cehennemi andıran çölün ortasında geleceği belirsiz olarak hapsedilirken, kendi ülkeleri başka yöne doğru bakıyor. Hükümetler, vatandaşlarını korumak için ellerinden geleni yapmalı, onları yabancı bir çölde hastalıklara ve ölüme terk etmemeli." diye konuştu.
Kamplarda 50 ülkeden gelen yabancılar bulunuyor
Yabancılar, el Hol'de farklı bir yerde kalırken Irak ve Suriyeli IŞİD üyelerinin aile ve çocukları başka bir yerde tutuluyor.
Kampın nüfusunun 75 bin civarında olduğu sanılıyor.
Çatı yapısını Kürt YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri isimli grubun kontrol ettiği bölgede bulunan el Hol kampında tutulan 11 bin yabancı, 50 farklı ülkeden geliyor.
El Hol'un dışındaki diğer iki kamp ise Ayn İsa ve Roj.
Çoğunluğunu Batılı ülke vatandaşlarının oluşturduğu yabancıların arasında Cezayirli, Endonezyalı, Malezyalı, Faslı, Rus, Tunuslu, Türk ve Özbekler de bulunuyor.
Çocukların 3'te ikisi 5 yaşın altında
Sivil toplum kuruluşları çalışanları, 12 yaş altı çocukların üçte ikisinin henüz 5 yaşına ulaşmadığını aktarıyor.
İlaveten kamplarda ebeveynleri ya kayıp ya da öldürülmüş yüzlerce yetim çocuk da yaşıyor.
Kamplarda BM Mülteci Ajansı (UNHCR), Uluslararası Kızıl Haç Komitesi (ICRC) ve UNICEF de dahil olmak üzere 30'dan fazla yardım kuruluşu faaliyet gösteriyor.
Yardım kuruluşlarının ortak talebi ise ebeveynleri IŞİD üyesi olsa da karar verme ve seçim yapma şansı bulunmayan küçük çocukların uluslararası kamuoyunca aynı muameleye tabi tutulmaması.
Uluslararası kamuoyuna çağrıda bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü, çocukların IŞİD mağdurları olarak muamele görmesi gerektiğini belirttiği raporunda, bu çocukların anneleriyle birlikte kendi ülkelerine götürülmesi gerektiğini belirtiyor.
Kaynak: Mepa News, Euronews