Endonezya Türkiye'nin Kaan savaş uçağı programına ortak olabilir

Endonezya Türkiye'nin Kaan savaş uçağı programına ortak olabilir

Türkiye'nin yerli savaş uçağı Kaan, ortak bir proje olma yolunda ilerliyor olabilir.

Maya Carlin | National Interest | Tercüme: Mepa News

Türkiye'nin yaklaşan beşinci nesil savaş uçağı programı yeni bir ortak geliştirme ortağının dikkatini çekmiş olabilir. Endonezya Devlet Başkanı Prabowo Subianto, Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan ile bu hafta gerçekleştirdiği ziyaretin ardından ülkesinin Kaan savaş uçağı programına katılmaya ilgi duyduğunu açıkladı.

“Çok müteşekkiriz. Endonezya beşinci nesil savaş uçağı Kaan'ın ortak geliştirilmesinde yer almak istiyor.” diyen Prabowo Ankara'da yaptığı açıklamada sözlerine şu şekilde devam etti: “Denizaltı geliştirmek için Türk savunma sanayisi ile birlikte çalışmak istiyoruz”

Henüz hiçbir şey doğrulanmamış olsa da, Cakarta-Ankara ortaklığının potansiyeli, iki ülke arasındaki mevcut ikili işbirliği göz önüne alındığında mantıklı geliyor. Şubat ayında Endonezya ve Türkiye arasında on üç anlaşma ve “kültür, afet yönetimi ve medya” konularını kapsayan üç pakt imzalanmıştı.

Ankara, Kaan savaş uçağını ortak bir proje haline getirmeyi hedeflediğinden, Endonezya'nın katılımı Erdoğan'ın Türkiye'yi bir savunma üretim merkezi haline getirme amacı için büyük bir kazanç olacaktır. Ortaya çıkan bu ilgi, beşinci nesil bir platform isteyen diğer ülkeleri de Kaan projesi çalışmalarına katılmaya teşvik edebilir.

Ankara'nın beşinci nesil bir savaş uçağı serisi edinme arayışı Müşterek Taarruz Uçağı programı ile başladı. Türkiye başlangıçta Amerikan yapımı F-35 Lightning II'nin ortak geliştirici ülkelerinden biriydi. Ancak 2017 yılında Türkiye, Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini satın alma kararının ardından programdan çıkarıldı. O dönemde Beyaz Saray, F-35'in gizli yetenekleri hakkında potansiyel olarak bilgi sahibi olabilecek bir Rus istihbarat toplama platformunu aynı anda kullanan bir ülkeye satılamayacağını ayrıntılı olarak açıklamıştı. Ankara F-35 programından atılınca, Erdoğan yerli bir yakın rakip geliştirmeye odaklandı.

Kaan serisi 2010 yılında kavramsallaştırılmıştı ve başlangıçta F-35'in hava üstün ortağı olarak hizmet etmesi amaçlanmıştı. Yerli yapım bu savaş jetini sahaya sürme çabası, F-35 rüyasının resmen sona ermesiyle hız kazandı. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii ve alt yüklenici BAE Systems projeyi sıfırdan tasarlıyor. Kaan projesini çevreleyen özelliklerin ve ayrıntıların çoğu gizli kalmaya devam ediyor, ancak devlete yakın haber kaynakları savaş uçağı hakkında sınırlı bilgiler açıkladı. Bu kaynaklara göre yeni savaş uçağının gelişmiş dahili silahlara, ağa bağlı drone kontrolüne ve yer saldırı işlevlerine sahip olması bekleniyor. F-35'e benzer şekilde Kaan da havadan havaya görevler icra etmek üzere inşa ediliyor.

Bu yılın başlarında Kaan prototipi Abu Dabi'deki Uluslararası Savunma Fuarı'nda görücüye çıkmıştı. O dönemde TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu şunları söylemişti: “Çok sayıda ülkeden ilgi var ama bu işler çok zaman ve üst düzey kararlar gerektiriyor. Bu ortak bir program olacak.”

Demiroğlu ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri'nin Kaan'ın geliştirilmesine katılmaya ilgi duyduğunu ifade ettiğini de sözlerine ekledi.

Endonezya'nın da projeyle ilgilendiğini ifade etmesiyle birlikte Kaan, Erdoğan'ın öngördüğü gibi ortak bir proje olma yolunda ilerliyor olabilir.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.