Enver Şaban kimdir?
Bosna Savaşı'nda gönüllü yabancı savaşçıların liderlerinden olan Enver Şaban kimdir?
Tarih tam olarak bilinmemekle birlikte Enver Şaban'ın 1940'lı yılların sonlarında veya 1950'li yılların başlarında, Mısır'da dünyaya geldiği ifade edilmektedir.
Çocukluk ve gençlik dönemlerinde iyi bir İslami eğitim alan Enver Şaban, gençliğinde üniversiteye girerek tahsiline burada devam etti. Üniversite döneminde İslami çalışmaları hızlandı. Bu dönemde Mısır'da canlı bir İslami mücadele atmosferi vardı. Enver Şaban'ın bu dönemde Cemaat-i İslamiyye'nin önde gelen mensuplarından biri olduğu belirtilmektedir.
Mısır'daki yönetime karşı aktif bir mücadele içerisinde yer alan ve söz konusu rejime yönelik eleştirilerini açıktan dile getiren isimlerden biriydi. Bu sebeple yoğun baskılara ve soruşturmalara maruz kaldı ve sonunda Mısır'ı terk etmek mecburiyetinde kaldı.
Mısır'dan ayrıldıktan sonra Ortadoğu'daki birçok farklı ülkede yaşadı, İslami eğitimlerine devam etti. Niyeti ailesiyle birlikte yaşayabileceği ve bir yandan İslami faaliyetlerini sürdürebileceği bir bölgeye yerleşmekti. Bu amaçla, o yıllarda Müslümanlara yönelik baskıların çok fazla olmadığı ve sığınma taleplerini kabul eden Avrupa'ya yerleşmeyi ve İslami tebliğ çalışmaları yapmayı istedi. Nihayetinde 1990'ların başlarında İtalya'ya yerleşti, burada Milano şehrinde bir İslam merkezi açtı ve merkezin başına geçti. Birçok dili akıcı bir şekilde konuşabilen Enver Şaban aynı zamanda Sahih-i Müslim hafızıydı.
Bosna savaşı
Devam eden birkaç yıl boyunca Milano'da aktif faaliyet gösterdi, bölgede İslamiyeti anlattı ve halkın faydalanabileceği İslami yayınlar hazırladı. Zamanla Milano'daki İslam merkezi bölgede İslami çalışmaların odağı haline geldi ve bölgedeki Müslümanlar arasında büyük bir popülerlik kazanmaya başladı.
Enver Şaban, Bosna Hersek'te Sırp vahşetinin ve savaşın başlamasından kısa bir süre sonra, 1992 yılının yazında Bosna'ya giderek buradaki savaşa katıldı ve gönüllü yabancı savaşçıların önde gelen isimlerinden biri oldu. Şaban, 1992 yılından ölümüne dek Bosna'daki gönüllü yabancı savaşçıların rehberi konumunda bulunacak, onlara siyasi, askeri ve dini konularda liderlik edecekti.
Enver Şaban, Bosna'ya ilk gittiğinde, halihazırda burada olan diğer birkaç yabancı savaşçı ile bir araya geldi ve gönüllülerin bölgeye gelişi için hazırlıklar yaptı. Yabancı savaşçıların yanı sıra Boşnak savaşçılara de İslami eğitimler verilmesi gibi çalışmalar yürüttü. Enver Şaban savaşçılara eğitimler vermenin yanı sıra fiilen çatışmalara da katıldı. Burada oynadığı rol sebebiyle "Bosna'nın Abdullah Azzam'ı" olarak anılıyordu.
Bu dönemde Enver Şaban, Usame bin Ladin gibi isimlerle de bağlantılara sahipti ve onlardan Bosna'daki savaş için destek alıyordu.
Enver Şaban, ilerleyen dönemi Bosna ile İtalya arasında geçirdi, yüzlerce savaşçının Bosna savaşına gitmesine, bölgedeki savaşçıların ihtiyaçlarının ve maddi yardımların bölgeye akmasına aracılık etti. Kendi çocukları da buradaki savaşa katıldı.
Bosna'da gönüllü yabancı savaşçıların gerçekleştirdiği Kerame Operasyonu ve Bedru'l Bosna Operasyonu gibi birçok geniş kapsamlı saldırının planlanmasında ve icra edilmesinde yer aldı. Özellikle Bedru'l Bosna Operasyonu bölgedeki gönüllü yabancı savaşçıların gücünün arttığına dair Avrupalı liderlerde endişelere yol açtı. Bu doğrultuda, gönüllü savaşçıların etkisiz hale getirilmesi amacıyla hedef alınacak isimlerden biri de şüphesiz Enver Şaban'dı.
Enver Şaban, suikasta uğrayacağı günün sabahında gönüllü yabancı savaşçılara yaptığı konuşmada, Bosna'daki durumdan ve "küresel güçlerin Dayton Barış Anlaşması ile Bosna'da İslam'ın yükselişini nasıl bastırmaya çalıştıklarından" bahsetti.
Ardından bir başka bölgeye gitmek için yola çıktı. Bu dönemde Hırvatlar ile Boşnaklar arasında anlaşmalar mevcuttu ve Boşnak tarafı Hırvatların kontrol noktalarından geçebiliyordu. Ancak Enver Şaban'ı taşıyan araç, iki kontrol noktasından geçtikten sonra üçüncü bir kontrol noktasında Hırvatlarca pusuya düşürüldü ve çatışma çıktı. 14 Aralık 1995 günü yaşanan söz konusu olayda Enver Şaban ile birlikte beraberinde gönüllü yabancı savaşçıların liderlerinden Ebu'l Haris el Libi ve Ebu Ziyad en Necdi hayatını kaybetti.
Kaynak: Mepa News