Erdoğan-Esed zirvesiyle ilgili iddia yalanlandı

Erdoğan-Esed zirvesiyle ilgili iddia yalanlandı

Türk diplomatik kaynakları, Türk medyasında yer alan Esed ve Erdoğan'ın yakında bir araya geleceği yönündeki haberleri yalanladı.

Türk diplomatik kaynaklar Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Beşar Esed ile görüşeceği yönündeki haberleri yalanladı.

CNN Türk ve NTV'nin diplomatik kaynaklara dayandırdığı habere göre, Esed ve Erdoğan arasında Moskova’da bir görüşme olabileceği yönündeki haberler gerçeği yansıtmıyor.

Daily Sabah gazetesi daha önce Esed ve Erdoğan arasında "merakla beklenen" görüşmenin Ağustos ayında Moskova'da gerçekleşebileceğini yazmıştı.

Haberde Esed’in önemli destekçilerinden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmeye aracılık edeceği ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya El Sudani'nin de muhtemelen görüşmeye katılacağı belirtilmişti.

Gazete, Esed rejiminin diğer önemli destekçisi İran'ın ise zirveye davet edilmeyeceğini aktarmıştı.

Erdoğan son günlerde birçok defa Beşar Esed ile görüşebileceğini ifade etmiş ve kendisinden “Sayın Esed” olarak bahsetmişti.

Beşar Esed 2011 yılından bu yana Suriye’de hayatını kaybeden on binlerce Suriyelinin ölümünden ve yüz binlercesinin ülke içinde ve dışıda sığınmacı konumuna düşmesinden sorumlu tutuluyor.

Erdoğan 7 Temmuz'da yaptığı bir açıklamada, Esed’i "her an" Türkiye'de kabul etmeye hazır olduğunu söylemişti.

Ancak bu teklifler Esed rejimi tarafından oldukça soğuk karşılandı ve herhangi bir görüşme gerçekleşmeden önce tüm Türk askerlerinin Suriye'den çekilmesi talep edildi.

Esed rejimi Türkiye ile yapılacak görüşmelerin ancak “gerekli şartların” yerine getirilmesiyle mümkün olabileceğini ifade ediyor.

Türkiye 2011 yılında başlayan çatışmalarda Suriyeli muhalif güçleri destekledi ve muhaliflerin kontrolündeki İdlib vilayeti çevresinde gözlem noktaları kurdu.

Buna ek olarak Türkiye, Suriye'deki çatışmalardan kaçan yaklaşık 3,5 milyon sığınmacıya ev sahipliği yapıyor ancak bu sığınmacılar, bu ayın başlarında Kayseri'de patlak veren Suriye karşıtı ayaklanmalarla birlikte giderek artan bir şekilde yabancı düşmanlığının hedefi haline gelmiş durumda.

Öte yandan son yıllarda on binlerce Suriyeli mülteciyi Suriye'nin kuzeyine sınır dışı edildi.

Sınır dışı uygulamaları özellikle son aylarda Suriyelilerin hedef alınmasıyla birlikte daha da artmış durumda.

Kayseri başta olmak üzere kendilerine saldıranlardan şikayetçi olan Suriyelilerin dahi Türkiye’den sınır dışı edildiği ifade ediliyor. Suriyeliler bundan dolayı kendilerine yönelik saldırılarla iglili şikayette bulunmaktan çekindiklerini ifade ediyorlar.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

tg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.