Erdoğan: Kıbrıs'a deniz üssü inşa etmeye hazırız

Erdoğan: Kıbrıs'a deniz üssü inşa etmeye hazırız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gerekirse bölünmüş adanın kuzeyinde bir üs ve deniz yapıları inşa edebiliriz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Pazar günü yaptığı açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin adaya yönelik harekatından 50 yıl sonra, ülkesinin "gerekirse" Kıbrıs'ta bir deniz üssü inşa etmeye hazır olduğunu söyledi.

Erdoğan, "Gerekirse bölünmüş adanın kuzeyinde bir üs ve deniz yapıları inşa edebiliriz" dedi.

Erdoğan, Türkiye'nin harekatının 50. yılı münasebetiyle Cumartesi günü Kuzey Kıbrıs'ı ziyaret ettikten sonra Türkiye'ye dönerken yaptığı açıklamada "Deniz de bizim kontrolümüzde" dedi.

Erdoğan ayrıca rakibi Yunanistan'ı, her iki tarafın da geleceği konusunda bölünmüş olduğu Kıbrıs'ta kendine ait bir deniz üssü kurmak istemekle suçladı.

1983 yılında adadaki Türk liderler tarafından kurulan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) hiçbir ülke tarafından tanınmış değil

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Christodoulides Cumartesi günü yaptığı açıklamada yeniden birleşmenin tek seçenek olduğunu söyledi.

Kıbrıslı Rumların Kıbrıslı Türklerle aralarındaki anlaşmazlıkları sona erdirecek bir BM planını ezici bir çoğunlukla reddetmelerinin ardından Kıbrıs 2004 yılında Avrupa Birliği'ne bölünmüş olarak katıldı.

Ancak iki toplumu ayıran BM denetimindeki tampon bölgenin diğer tarafında Erdoğan Cumartesi günü Birleşmiş Milletler tarafından savunulan federal modeli reddederek böyle bir plan üzerinde görüşmeleri yeniden başlatmanın bir anlamı olmadığını söyledi.

Erdoğan, "Açıkçası her iki tarafın da eşit olarak masaya oturduğu ve eşit olarak masadan kalktığı bir denklem kurulmadan yeni bir müzakere sürecinin başlamasının mümkün olduğunu düşünmüyoruz" dedi.

Adanın yeniden birleştirilmesine yönelik BM destekli görüşmelerin son turu 2017 yılında çökmüştü.

Erdoğan, "Biz adada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı binasını ve parlamento binasını inşa ediyoruz. Onlar askeri üs inşa ediyor, biz siyasi üs inşa ediyoruz" diye ekledi.

Kaynak: Mepa News

tg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.