Erdoğan Kuzey Irak'taki son operasyonun yakında sona ereceğini açıkladı

Erdoğan Kuzey Irak'taki son operasyonun yakında sona ereceğini açıkladı

Ankara PKK’ya karşı defalarca kara harekatı düzenledi ve en sonuncusunu 2022'de başlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Kuzey Irak'taki son kara harekatını yakında sona erdireceğini söyledi.

Cumartesi günü askeri akademi mezunlarına konuşan Erdoğan, Ankara'nın Nisan 2022'de başlattığı Pençe Harekatı'nı bir zafer olarak nitelendirdi. PKK’nın artık "sınırlarımız içinde hareket edemez" hale geldiğini söyledi.

Erdoğan, "Kuzey Irak'taki Pençe Harekat Bölgesi'nde kilidi çok yakında kapatacağız" dedi.

Erdoğan operasyonun ne zaman sona erecegine dair bir takvim vermedi ve bu durumun Ankara'nın son aylarda hava saldırılarını arttırdığı Kuzey Irak ve Suriye'de sahadaki durum açısından ne anlama geleceği tam olarak netlik kazanmadı.

Türk Silahlı Kuvvetleri Kuzey Irak merkezli PKK ile on yıllardır aralıklarla savaşıyor. Ankara, ABD ve AB'nin "terörist" bir grup olarak nitelendirdiği PKK, Türk devletine karşı ilk kez 1984 yılında silahlandı.

Türkiye 1990'ların ortalarında PKK'ya karşı Kuzey Irak'ta geniş çaplı kara operasyonları düzenlemeye başladı. Suriye'ye yönelik saldırılara ise 2015 yılında başladı. Bu operasyonlar hem PKK hem de IŞİD silahlı grubunu hedef aldı.

On yıllardır süren çatışmalarda 40.000'den fazla insan hayatını kaybetti. 2022 Temmuz'unda Türkiye'nin bombardımanı sonucu Irak'ın kuzeyindeki Zaho bölgesindeki bir tatil köyünde biri çocuk sekiz turist hayatını kaybetmişti.

Tampon bölge oluşturma konusunda 'tam kararlılık'

Ankara son yıllarda defalarca güney komşularıyla olan sınırı boyunca bir tampon ya da "güvenli" bölge inşa etmeye çalıştı ve ABD askerlerinin aniden çekilmesinin ardından Suriye'nin kuzeyindeki sınır bölgelerini kontrol altına almak için 2019'da bir operasyon başlattı.

Bu ayın başlarında Politico'ya konuşan Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Ankara'nın "Irak ve Suriye sınırlarımız boyunca 30-40 kilometre derinliğinde bir güvenlik koridoru oluşturmaya ve bölgeyi teröristlerden tamamen temizlemeye kararlı olduğunu" söyledi.

"Son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar operasyonlara devam edeceğiz" dedi.

AFP haber ajansının bildirdiğine göre Cumartesi günü konuşan Erdoğan, Türk askerlerinin "Suriye ile güney sınırımız boyunca güvenlik kuşağının eksik kalan noktalarını tamamlayacağı" sözünü verdi.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum