Erdoğan: Türkiye'de 1000'i aşkın Hamas mensubu tedavi altında
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında Ankara’daki ortak basın toplantısında Hamas konusunda görüş ayrılığı gündeme geldi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Pazartesi günü yaptığı açıklamada Filistinli grup Hamas'ın 1.000'den fazla mensubunun Türkiye'deki hastanelerde tedavi gördüğünü belirterek Hamas'ın bir "direniş hareketi" olduğu yönündeki tutumunu yineledi.
Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis ile Ankara'da yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Erdoğan, Yunanistan'ın Hamas'ı terör örgütü olarak gören görüşünden üzüntü duyduğunu da belirtti.
"Dil sürçmesi"
Adının açıklanmaması kaydıyla Reuters'a konuşan bir Türk yetkili daha sonra Erdoğan'ın "Hamas mensupları" ifadelerinden kastının genel olarak Gazze'deki Filistinliler olduğunu söyledi.
Türk yetkili, "Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dili sürçtü, 1.000 Gazzeli'nin tedavi altında olduğunu kastetti, Hamas üyelerini değil" dedi.
Miçotakis, Yunanistan ve Türkiye'nin Gazze'deki savaşla ilgili tüm konularda hemfikir olamayacağını ancak şiddetin sona ermesi ve uzun vadeli bir ateşkese ihtiyaç olduğu konusunda hemfikir olabileceklerini söyledi.
Miçotakis, Erdoğan'a cevaben, "Aynı fikirde olmadığımızı kabul edelim." dedi.
"Çözülemeyecek sorun yok"
Erdoğan Miçotakis'e Ankara ile Atina arasında "çözülemeyecek hiçbir sorun olmadığını" söyledi.
NATO müttefiki ve tarihsel düşman olan Türkiye ve Yunanistan, deniz sınırları, Doğu Akdeniz'deki enerji kaynakları, Ege Denizi üzerindeki uçuşlar ve etnik olarak bölünmüş Kıbrıs gibi konularda uzun süredir anlaşmazlık içinde.
Yıllarca süren ve iki ülkeyi çatışmanın eşiğine getiren gerginliklerin ardından, özellikle her iki liderin de geçen yıl yeniden seçilmesinden bu yana, ilişkileri geliştirmek için yüksek profilli adımlar atmaya başladılar.
Erdoğan, "Anlaşmazlıklara rağmen diyalog kanallarımızı açık tutarak olumlu bir gündeme odaklanıyoruz" dedi.
Miçotakis liderlerin son aylarda sık sık bir araya gelmelerinin "biz komşuların bir istisna olarak değil, üretken bir normallik olarak karşılıklı anlayış yaklaşımını tesis edebileceğimizi kanıtladığını" söyledi.
"Bugün kanıtlanmış anlaşmazlıklarımızın yanı sıra paralel bir anlaşma sayfası açabileceğimizi gösterdik" diye ekledi.
Erdoğan geçtiğimiz Aralık ayında Atina'yı ziyaret etmiş ve iki ülke ilişkilerin yeniden başlatılmasına yönelik bir yol haritasının temelini oluşturmayı amaçlayan "Atina Deklarasyonu"nu imzalamıştı.
İki ülke ticareti arttırma, iletişim kanallarını açık tutma, gerilimi azaltmak için askeri güven arttırıcı önlemler alma ve iki ülkeyi birbirinden ayıran sorunlar üzerinde çalışma konusunda anlaştı.
Kaynak: Mepa News