Erdoğan'ın açıklaması sonrası 'kardeşim Esad' dönemi yeniden mi yükleniyor?

Erdoğan'ın açıklaması sonrası 'kardeşim Esad' dönemi yeniden mi yükleniyor?

Erdoğan uzun zamandır Beşar Esed ile ilişkilerini yeniden gözden geçirebileceğini ifade ediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Pazar günü, 2011’de başlayan savaşın Ankara ile Şam arasındaki bağları koparmasının ardından bir uzlaşma işareti olarak Beşar Esed’i "her an" Türkiye'ye davet edebileceğini söyledi.

Resmi haber kaynakları ve diğer medya kuruluşlarının bildirdiğine göre Erdoğan, Euro 2024'ü izlediği Berlin'den dönerken uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, "[Esed'e] her an bir davet gönderebiliriz" dedi.

Suriye'de 2011 yılında barışçıl göstericilerin şiddet kullanılarak bastırılmasıyla patlak veren çatışmalarda Türkiye başlangıçta Esed rejimini devirmeyi hedeflemişti.

Ancak çeşitli muhalif grupları destekledikten sonra Ankara son dönemde odağını Erdoğan'ın 2019'da "terör koridoru" olarak adlandırdığı bölgenin Suriye'nin kuzeyinde oluşmasını engellemeye çevirdi.

Erdoğan uzun zamandır Esed ile ilişkilerini yeniden gözden geçirebileceğini ifade ediyor.

Gazetecilere konuşan Erdoğan, aralarında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de bulunduğu bazı liderlerin Esed ile Türkiye'de görüşmeyi önerdiğini söyledi.

Erdoğan, "Artık öyle bir noktaya geldik ki Beşar Esed Türkiye ile ilişkileri düzeltme yönünde bir adım attığı anda biz de ona aynı yaklaşımı göstereceğiz" dedi.

Erdoğan'ın açıklamaları, geçtiğimiz hafta Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılara yönelik gerilimin tırmanması ve Kayseri'de bir çetenin Suriyelilere ait mülklere ve araçlara saldırmasının ardından geldi.

BM verilerine göre yaklaşık 3,2 milyon Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye, son yıllarda genellikle sosyal medya ve anlık mesajlaşma uygulamaları üzerinden yayılan söylentilerin tetiklediği yabancı düşmanı şiddet olaylarıyla birkaç defa sarsıldı.

Suriyeli mültecilerin kaderi, Erdoğan'ın geçen yılki seçimlerdeki rakiplerinin onları Suriye'ye geri gönderme sözü vermesiyle birlikte, Türk siyasetinde de ateşli bir mesele haline geldi.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

x.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum