Ermenistan: Azerbaycan ile ateşkese hazırız
Ermenistan, Rusya, ABD ve Fransa eş başkanlığındaki bir grupla, Dağlık Karabağ'da ateşkes ilan edilmesi için çalışmalara hazır olduğunu açıkladı.
Ermenistan, Rusya, ABD ve Fransa eş başkanlığındaki bir grupla, Dağlık Karabağ'da ateşkes ilan edilmesi için çalışmalara hazır olduğunu açıkladı. Savunma Bakanı Hulusi Akar ise ateşkes çağrılarının samimi ve inandırıcı olmadığını belirtti.
Ermenistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "AGİT Minsk grubu eş başkanlarıyla, 1994-1995 anlaşmalarını temel alan ateşkesin sağlanması için çalışmalara başlanmasına hazırız." ifadesi kullanıldı.
Rusya, ABD ve Fransa dün Azerbaycan ve Ermenistan'a Dağlık Karabağ meselesinin çözümüne ilişkin müzakere sürecini başlatma çağrısında bulunmuştu.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Donald Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Dağlık Karabağ'daki durumla ilgili ortak yaptıkları açıklamada, "AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) Minsk Grubu ülkelerini temsil eden Putin, Trump ve Macron, Dağlık Karabağ bölgesinde temas hattındaki şiddetin tırmanmasını kararlı şekilde kınıyor." ifadesine yer verilmişti.
Açıklamada, "Tarafları, çatışmaları acilen durdurmaya çağırıyoruz. Ermenistan ve Azerbaycan yönetimini, AGİT Minsk Grubu eş başkanlarının desteğiyle herhangi bir şart koşmadan durumun çözümüne ilişkin müzakereleri yeniden başlatma konusunda sorumluluk üstlenmeye çağırıyoruz." denilmişti.
Akar: Ateşkes çağrıları samimi değil
Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar, Minks grubu üyeleri tarafından yapılan ateşkes çağrılarıyla ilgili olarak "Yıllardır Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ'daki haklı davasına çözüm sunmayanların ateşkes çağrıları, samimi olmadığı gibi inandırıcı da değil. Can kardeşlerimizin haklı davasında, öz topraklarını geri kazanma mücadelesinde sonuna kadar yanında olmayı sürdüreceğiz" dedi.
AGİT Minsk Grubu nasıl kuruldu?
AGİT Minsk Grubu, Ermenistan-Azerbaycan anlaşmazlığı ve Dağlık Karabağ sorununun barışçıl yollarla çözülmesini teşvik ve taraflar arasında aracılık etmek amacıyla 1992'de kuruldu.
Eş başkanlığını Rusya, Fransa ve ABD'nin yürüttüğü Minsk Grubu, aradan geçen 28 yılda birçok girişimde bulunmasına rağmen Dağlık Karabağ sorununun çözümüne yönelik somut neticeler elde edemedi.