Eş Şebab Somali'deki IMF planına karşı çıktı

Eş Şebab Somali'deki IMF planına karşı çıktı

Somali'de Mogadişu yönetiminin IMF'den borç alınmasına ve vergilerin artırılmasına ilişkin planına Eş Şebab tepki gösterdi.

Somali'de ekonomik bunalım sürerken Mogadişu yönetiminin Uluslararası Para Fonu IMF ile anlaşma planı tepkilere yol açtı.

Mogadişu yönetimi söz konusu plan dahilinde IMF'den borç alırken ülkede IMF'nin öngördüğü tedbirleri uygulama kararı aldı. Bu kapsamda bölge halkının gelirlerinden yüzde 5'e ulaşan vergilerin alınması kararlaştırıldı.

Ekonomik olarak zor durumdaki bölge halkı ve yerel tüccarlar, yönetimin planını protesto etmek üzere sokaklara döküldü ve kepenk kapattı.

Eş Şebab'tan IMF açıklaması

Öte yandan Eş Şebab da söz konusu plana ilişkin bir açıklama yayınladı.

Eş Şebab sözcüsü Şeyh Ali Mahmud Rage tarafından yapılan açıklamada, bu planın "Somali halkının parasını yağmalama girişimi" olduğu savunulurken, bu yönde adım atacak şirketler, bankalar ve kişiler de uyarıldı.

Eş Şebab'a bağlı medya kaynaklarından yapılan açıklamada IMF'ye dair şu ifadeler yer aldı:

"IMF ekonomiyi tekeline alan, ülkeleri zarara uğratarak kendi egemen politikalarına tabi kılan bir kurumdur. İnsanları uluslararası kurumların etkisinden kurtularak ve işgal araçlarından bağımsızlıklarını elde ederek hayatlarını iyileştirme fırsatlarına rağmen yoksulluk, ihtiyaç ve borç içinde tutan Batı hegemonyasının araçlarından biri olarak kabul edilmektedir."

Eş Şebab sözcüsü Ali Mahmud Rage, 25 Ağustos günü yaptığı açıklamada, IMF planını "kan emici Batılı kurumlar tarafından ülke ekonomisini yok etmek için tezgahlanan tehlikeli entrikalar" olarak değerlendirdi.

Sözcü Rage, IMF planıyla elde edilmek istenen paranın "küresel güçlerce bölgedeki savaşı sürdürmek üzere kullanılacağını" ve "bu amaçla Mogadişu yönetimine baskı uygulandığını" kaydetti.

Sözcü Rage bankaları ve şirketleri söz konusu planları uygulamamaya çağırdı ve bu sürecin içerisinde yer alanların cezalandırılacağını kaydetti:

"Bu vesileyle, Müslümanların mallarına zorla el konulması, yağmalanması ve çalınması sürecine karışan şirketlere, bankalara ve şahıslara son bir uyarıda bulunuyoruz. Onları Somalili Müslüman halkı yoksulluğa ve yokluğa iten bu iğrenç planlardan vazgeçmeye çağırıyoruz.

Somalili Müslüman halkın parasının çalınmasına ve yağmalanmasına karışan ve bu uyarıya uymayan her şirket, banka ve her kişiye karşı Allah'ın kanunları uyarınca gerekli önlemleri alacağız."

Eş Şebab sözcüsü açıklamasında Somali halkına da çağrıda bulunarak, söz konusu bankalardan paralarını çekmelerini talep etti:

"26 Ağustos gününden itibaren bir haftalık süre içerisinde Somali halkının, paralarının yağmalamasını sağlayan bu şirket ve bankalardan paralarını çekmelerini talep ediyoruz. Ayrıca Somali halkına, bu süre içerisinde paralarını geri almadıkları takdirde, bunun sonucuna katlanacaklarını vurguluyoruz."

Sözcü Rage, halkı kendilerine ait malları savunmaya çağırdı:

"Müslüman Somali halkı, yoksulluklarının nedeni olan düşman politikalarını asla kabul etmeyecektir. Halkımız, kendilerini yoksullaştırmak ve onların paralarıyla ticaret yapmak isteyen suçlulara boyun eğmeyecektir. Parasını savunurken öldürülen her Müslüman Allah'ın izniyle şehittir."

Açıklamaların ardından Somalili bazı banka ve firmalar, IMF tarafından aracılık edilen plana uymayacaklarını ve halkın gelirlerinden kesinti yapmayacaklarını belirtti.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.