Esed rejimi kimyasal silah dosyasının kapanması için uğraşıyor
Suriye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Beşar el-Caferi dün, Şam yönetiminin bir Amerikan gemisinde tüm kimyasal stoklarını imha ettiğini iddia ederek, bu dosyanın kalıcı olarak kapatılması gerektiğini açıkladı.
Suriye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Beşar el-Caferi, dün Şam yönetiminin bir Amerikan gemisinde tüm kimyasal stoklarını imha ettiğini iddia ederek, bu dosyanın kalıcı olarak kapatılması gerektiğini belirtti.
Esed rejimine bağlı haber ajansı SANA, El Caferi'nin Ortadoğu'daki durumla ilgili video bağlantısı aracılığıyla Güvenlik Konseyi'nin bir oturumunda şöyle konuştuğunu aktardı:
''Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW), 27 üretim tesisinin tamamının imha edildiğini doğruladı. Dolayısıyla Suriye, 2014 yılından bu yana artık herhangi bir kimyasal silah programına veya silaha sahip değil. Suriye, yükümlülüklerine harfiyen uymuştur ve 2014'ten beri artık herhangi bir kimyasal silah programına sahip değildir. Hesaba katılması gereken tek kesinlik budur.''
27 Eylül 2013'te BM Güvenlik Konseyi, Suriye'den kimyasal silahların silahsızlandırılmasına ilişkin 2118 sayılı kararı kabul ederek, Suriye'de herhangi bir tarafın kimyasal saldırılar düzenlenmesi durumunda yaptırım uygulama ve güç kullanma olasılığına atıfta bulunmuştu.
Esed rejimi, 9 yılı aşkın süredir devam eden iç savaşta sivillere yönelik 216 defa kimyasal silah kullanırken, ilk büyük kimyasal silahla katliamını ise 21 Ağustos 2013'te başkent Şam'ın Doğu Guta bölgesinde yaptı.
1400'ün üzerinde sivilin öldürüldüğü katliam, uluslararası camianın gündemine oturdu.
Rejimin elinde hala çok sayıda kimyasal silah bulundurduğu biliniyor.
Kaynak: Mepa News