Esed rejiminin elinde tutmakta zorlandığı Dera'da neler oluyor?
Geçtiğimiz yıllarda Rusya'nın devreye girmesiyle bölgedeki muhaliflerle anlaşmanın sağlandığı Dera'da yeniden sıcak bir süreç yaşanıyor.
Geçtiğimiz yıllarda Rusya'nın devreye girmesiyle bölgedeki muhaliflerle anlaşmanın sağlandığı Dera'da yeniden sıcak bir süreç yaşanıyor.
Suriye'nin güneyindeki Dera ilinde 2018 yılında Rusya'nın ara bulucu olmasıyla bölgedeki muhaliflerle Esed rejimi arasında bir ateşkes imzalanmış, birçok Suriyeli rejim karşıtı muhalif hafif silahlarıyla birlikte bölgede kalmıştı.
Rusya ve Esed rejimi anlaşmaya uymadı
Ancak sonraki süreçte Beşar Esed rejimi ve Rusya, Dera El Beled mahallesinde anlaşmayla kalan muhaliflere ve halka baskı uygulayıp hafif silahları da teslim etmelerini istedi.
Uzun süredir bölgede yaşanan gerilimli süreç, Rusya ve Esed rejiminin bazı muhalifleri gözaltına almasıyla daha da tırmandı.
Çatışmalar başladı
Son olarak Dera kent merkezinde rejim güçleriyle muhalifler arasında çatışmalar yaşanmaya başlandı.
Dera kenti doğu kırsalında muhaliflerle İran destekli milisler arasındaki çatışmalardan
Çatışmalarda en az 20 rejim unsuru öldü, onlarcası esir alındı
Dera kent merkezi ve kırsalında Rusya ve İran tarafından desteklenen Beşar Esed rejimi güçleriyle muhalifler arasında yaşanan çatışmalarda ilk belirlemelere göre en az 20 rejim unsuru öldü.
Suriyeli muhalifler yaşanan çatışmalarda çok sayıda rejim unsurunu ve İran için savaşan milisi esir aldı.
Dün bölgede yoğun bir şekilde devam eden çatışmalar Rusya'nın devreye girmesiyle azalmış olsa da yer yer devam ediyor.
Muhaliflerce esir alınan rejim güçlerinin bir kısmı
Rusya ve rejim sivil yerleşimleri hedef aldı
Öte yandan bölgedeki çatışmaların devam ettiği sıralarda Rusya ve İran destekli güçlerin Dera'nın farklı bölgelerine düzenlediği bombardımanlarda aralarında kadın ve çocuklarında olduğu en az 15 sivil hayatını kaybetti.
Dera'da son durum
Rusya ve İran destekli Esed rejimi, 2018 yılının Haziran ayında Suriye'nin güneyinde muhaliflerin elindeki bölgelere yönelik nihai saldırısını başlatmıştı. Saldırıların başlamasından yaklaşık bir ay sonra, 13 Temmuz'da Dera kent merkezi Esed rejimi tarafından ele geçirilmişti. Bu tarihin ardından ülkenin güneyinde muhalifler, kaleleri sayılan bölgeler fiilen kaybetmiş oldu.
Bir süre sonra Esed rejimi Kuneytre ilindeki bölgeleri de ele geçirdi. Böylece Suriye'nin güneyinde muhaliflerin hiçbir hakimiyeti kalmadı. Bölgedeki muhalif güçlerin bir kısmı İdlib'e gitmeyi tercih ederken, bazıları da Esed rejimiyle uzlaşmayı seçti. Rusya aracılığında Esed rejimiyle uzlaşan muhaliflerin bir bölümü silah bıraktı. Bir bölüm muhalif ise Esed rejimine katılarak varlıklarını devam ettirdi.
Ancak, af ve uzlaşı anlaşmalarına rağmen Suriye'nin güneyinde Esed rejiminin baskıları devam etti. Zorla askere alma, eski muhalif isimlere yönelik suikastlar, kaçırma gibi uygulamalar giderek arttı. Bu durum, Dera merkezli olmak üzere bölgede silahlı muhalefetin tekrar taban kazanmasına yol açtı.
Süreç içerisinde Dera'dan ayrılmayan Suriyeli muhalifler rejim güçlerinin bulunduğu bölgelerde halen varlık gösteriyor. Rusya ve Esed rejimi ise bu varlığı tamamiyle ortadan kaldırmanın peşinde.
Kaynak: Mepa News