Esed'in toprak gaspı: Mültecilerin evleri Şii milislere mi verilecek?

Esed'in toprak gaspı: Mültecilerin evleri Şii milislere mi verilecek?

Direct Syria'ya konuşan Muhammed, "Bir gün geri döneceğimize dair hep umudum vardı. Bu kararname tüm geri dönme şansımı yok etti" dedi.

Suriyeli mülteci Salim Muhammed geçen hafta Ürdün'deki evinde Facebook'ta gördüğü bir haberle şoka uğradı.

Nisan ayı başlarında Suriye rejiminin çıkardığı yeni bir mülkiyet yasası sebebiyle, Muhammed'in Humus yakınlarındaki bir köyde bulunan evinin ve arazisinin sahibi olduğunu kanıtlaması için 1 ay süresi var. Aksi halde hepsini kaybedebilir.

Direct Syria'ya konuşan Muhammed, "Bir gün geri döneceğimize dair hep umudum vardı. Bu kararname tüm geri dönme şansımı yok etti" dedi.

Devlet haber ajansı SANA'nın bildirdiğine göre 2 Nisan'da yürürlülüğe giren 10 numaralı yasa, tüm Suriye genelinde devasa bir arazi kaydı revizyonu içeriyor. 

1 ay içinde arazilere el konacak

Kanun, 11 Nisan'dan başlayarak mülk sahiplerine tapularını ülkede yerel resmi makamlara sunması için 1 aylık süre veriyor. Aksi takdirde devlet mülk sahipliklerini silip arazilerine el koyabilecek. Yasanın 31. maddesine göre 1 aylık kayıt süreci bittiğinde "kalan araziler açık arttırmayla satılacak" ibaresi yer alıyor.

Muhammed gibi yurt dışında yaşayan vatandaşlar için, ikinci bir kuzen derecesindeki aile üyeleri belgeleri onların adına sunabilir.

Yasa, milyonlarca mülteciyi etkilediği kadar ülke içinde yer değiştirmek zorunda kalmış, ailelerini ve işlerini kaybetmiş, evlerine geri dönememiş insanları da etkiliyor. Sayıları milyonlar olan bu insanların kayıt yaptırması pek mümkün gözükmüyor. 

Şii milisler yerleşiyor

Çoğu arazi ve mülkiyetin kayıt dışı kalacağı düşünülüyor ve rejim kayıt dışı kalan bu bölgeleri satabilme yetkisine sahip olacak. Arazilerin İran tarafından satın alınacağı ve Şii milislerin ailelerinin buralara yerleştirileceği belirtiliyor. Bölge uzmanlarına göre Lübnan'a kadar uzanan bir "Şii imparatorluğu" kurma planları yapan İran, Suriye'nin demografik yapısını kalıcı olarak değiştirmek istiyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.