Eski ABD Başkanı Trump'a yönelik suikast girişimiyle ilgili neler biliniyor?

Eski ABD Başkanı Trump'a yönelik suikast girişimiyle ilgili neler biliniyor?

Silah sesleri duyulduğunda 78 yaşındaki Trump konuşmasına yeni başlamıştı.

Donald Trump Cumartesi günkü kampanya mitingi sırasında kulağından vuruldu, Cumhuriyetçi başkan adayının yüzüne kan sıçradı ve güvenlik görevlileri etrafını sardı; Trump mitingden çıkıp yumruğunu havaya kaldırarak “Mücadele,
mücadele, mücadele” dedi.

Gizli Servis'ten yapılan açıklamada saldırganın öldüğü, bir katılımcının hayatını kaybettiği ve iki katılımcının da yaralandığı belirtildi. Reuters'a konuşan bir kaynak olayın bir suikast girişimi olarak soruşturulduğunu ifade etti.

Silah sesleri duyulduğunda 78 yaşındaki Trump konuşmasına henüz başlamıştı. Sağ eliyle sağ kulağını tuttu, ardından elini kulağına bakmak için aşağı indirdi ve Gizli Servis ajanları etrafını sarıp üzerini örtmeden önce kürsünün arkasında dizlerinin üzerine çöktü.

Yaklaşık bir dakika sonra, kırmızı "Make America Great Again" şapkası düşmüş bir halde ortaya çıktı ve gizli servis görevlileri onu bir araca bindirmeden önce "bekle, bekle" dediği duyuldu.

Trump, Pittsburgh'un yaklaşık 50 kilometre kuzeyindeki Butler, Pennsylvania'da meydana gelen silahlı saldırının ardından Truth Social platformunda "Sağ kulağımın üst kısmını delip geçen bir kurşunla vuruldum" dedi ve ekledi: "Çok fazla kanama oldu."

Saldırganın kimliği ve saldırıyı neden gerçekleştirdiği henüz netlik kazanmadı. Önde gelen Cumhuriyetçiler ve Demokratlar yaşanan saldırıyı hızla kınadı.

Trump'ın ekibi "durumunun iyi olduğunu" söyledi.

Pennsylvania Valisi Josh Shapiro, Trump'ın Pennsylvania eyalet polisinin yardımıyla ABD Gizli Servisi'nin koruması altında Butler bölgesinden ayrıldığını söyledi.

Cumhuriyetçi ABD Temsilcisi Daniel Meuser CNN'e yaptığı açıklamada Trump'ın bir golf kulübünün bulunduğu Bedminster, New Jersey'e gittiğini söyledi.

Bu arada Cumhuriyetçilerin liderliğindeki ABD Temsilciler Meclisi Gözetim Komitesi, mitingdeki silahlı saldırının ardından ABD Gizli Servis Yöneticisi Kimberly Cheatle'ı 22 Temmuz'da ifade vermeye davet etti.

Komite sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada "Amerikalılar Başkan Trump'a yönelik suikast girişimiyle ilgili cevap bekliyor" dedi.

Silahlı saldırı, Trump'ın Demokrat Başkan Joe Biden ile seçim rövanşına çıkacağı 5 Kasım seçimlerine dört aydan az bir süre kala meydana geldi. Reuters/Ipsos tarafından yapılanlar da dahil olmak üzere çoğu kamuoyu araştırması ikiliyi yakın bir yarış içinde gösteriyor.

Biden yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Amerika'da bu tür şiddete yer yok. Bunu kınamak için tek bir ulus olarak birleşmeliyiz."

Bir Beyaz Saray yetkilisi, Biden'ın silahlı saldırının ardından Trump ile konuştuğunu söyledi.

Teksaslı Cumhuriyetçi ABD Temsilcisi Ronny Jackson Fox News'e yaptığı açıklamada yeğeninin mitingde yaralandığını söyledi.

Silahlı saldırı, Trump da dahil olmak üzere eski başkanlara ömür boyu koruma sağlayan Gizli Servis'in güvenlik zaaflarına ilişkin soru işaretlerini de beraberinde getirdi.

Tanık ifadesi

Mitingde bulunan Trump destekçilerinden Ron Moose yaşanan kaosu şöyle anlattı: "Dört el silah sesi duydum ve kalabalığın yere yattığını gördüm, ardından Trump da hızla eğildi. Sonra Gizli Servis'in hepsi atladı ve ellerinden geldiğince çabuk onu korudular. Bir saniye içinde hepsinin onun etrafından etten duvar örmesinden bahsediyoruz"

Moose daha sonra bir adamın koştuğunu ve askeri üniformalı polisler tarafından kovalandığını gördüğünü söyledi. Başka silah sesleri de duyduğunu ama kimin ateş ettiğinden emin olmadığını söyledi. O sırada keskin nişancıların sahnenin arkasındaki bir deponun çatısına yerleştiğini belirtti.

BBC'nin görüştüğü ve kendisini görgü tanığı olarak tanımlayan bir kişi, tüfekli bir adamın etkinliğin yakınındaki bir çatıya tırmandığını gördüğünü söyledi. BBC'nin kimliğini açıklamadığı kişi, kendisinin ve beraberindeki kişilerin güvenliği uyarmak için adamı işaret etmeye başladığını söyledi.

Ajans, silah seslerinin Gizli Servis tarafından korunan alanın dışından geldiğini söyledi. FBI saldırının soruşturulmasına öncülük ettiğini açıkladı.

Cumhuriyetçiler ve Demokratlar şiddeti kınadı

Trump, Pazartesi günü Milwaukee'de başlayacak olan Cumhuriyetçi Ulusal Kongre'de partisinin resmi adaylığını alacak.

Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada "Barışçıl bir kampanya mitinginde yaşanan bu korkunç siyasi şiddet eyleminin bu ülkede yeri yoktur ve oybirliğiyle ve güçlü bir şekilde kınanmalıdır" dedi.

Demokrat Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer ise yaşananlar karşısında dehşete düştüğünü ve Trump'ın güvende olmasından dolayı rahatladığını söyledi ve "siyasi şiddetin ülkemizde yeri yoktur" dedi.

Bir kampanya yetkilisi Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Biden'ın kampanyasının televizyon reklamlarını askıya aldığını ve diğer tüm dış iletişimi durdurduğunu söyledi.

Reuters/Ipsos'un son kamuoyu araştırmasına göre Amerikalılar siyasi şiddetin artmasından korkuyor; Mayıs ayında yapılan bir ankete katılan her üç kişiden ikisi seçimleri şiddet olaylarının takip etmesinden korktuklarını söyledi.

Trump'ın Cumhuriyetçi müttefiklerinden bazıları saldırının siyasi amaçlı olduğuna inandıklarını söyledi.

"Demokrat liderler haftalardır Donald Trump'ın yeniden seçilmesinin Amerika'da demokrasinin sonu olacağı gibi gülünç bir histeriyi körüklüyorlar" diyen ABD Temsilciler Meclisi'nin iki numaralı Cumhuriyetçi üyesi Steve Scalise, 2017 yılında siyasi amaçlı bir silahlı saldırıdan kurtulmuştu.

"Açıkçası geçmişte aşırı sol delilerin şiddet içeren söylemlerle hareket ettiklerini gördük. Bu kışkırtıcı retorik sona ermelidir."

Katı Cumhuriyetçi Temsilci Marjorie Taylor Greene ise "Demokratlar bunun olmasını istiyordu. Yıllardır Trump'ın gitmesini istiyorlar ve bunun gerçekleşmesi için her şeyi yapmaya hazırlar."

2017-2021 yılları arasında başkanlık görevini yürüten Trump, kampanyanın başlarında Cumhuriyetçi adaylık için rakiplerini kolayca geride bıraktı ve destekçilerinin 6 Ocak 2021'de ABD Kongre Binası'na saldırarak 2020 seçim yenilgisini tersine çevirmeye çalışmasının ardından kısa bir süre destekte tereddüt eden partiyi büyük ölçüde etrafında birleştirdi.

İş adamı ve eski televizyon yıldızı, yıla dört ayrı cezai kovuşturma da dahil olmak üzere bir dizi yasal sorunla karşı karşıya girdi.

Mayıs ayı sonunda ünlü bir isme sus payı ödemelerini örtbas etmeye çalışmaktan suçlu bulundu, ancak karşı karşıya olduğu diğer üç kovuşturma - ikisi yenilgisini tersine çevirme girişimleri için olmak üzere - bu ayın başlarında Yüksek Mahkeme'nin kendisini kısmen kovuşturmadan muaf tutan kararı da dahil olmak üzere çeşitli faktörler nedeniyle durma noktasına geldi.

Trump, herhangi bir kanıta dayanmaksızın, dört kovuşturmanın da Biden tarafından kendisinin iktidara dönmesini engellemek için düzenlendiğini iddia ediyor.

Mitingde ön sırada oturan Cumhuriyetçi ABD Senatosu adayı David McCormick, Trump'ın kendisini daha sonra sahneye çıkaracağını söylediğinde sahneye çıkmak üzere olduğunu söyledi.

"Bir ya da iki dakika içinde silah seslerini duydum ... Silah sesi olduğu çok netti." dedi Reuters'a verdiği röportajda.

"Sanki bir suikast girişimiymiş gibi hissettim ... Dehşet vericiydi."

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
3 Yorum