"Etiyopya Tigray'daki savaşı kaybetti"
Tigray Savaşı'nda Tigraylılar stratejik önemdeki Alamata şehrini Etiyopya güçlerinden aldılar. Önceki kayıplarının üzerine bu şehri de kaybetmesiyle savaşı Etiyopya'nın kaybettiği değerlendirmeleri yapılıyor.
Etiyopya'nın Tigray eyaletinde Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (THKC) ile Etiyopya merkezi yönetimi güçleri arasında devam eden kanlı savaşta THKC'nin bölgenin güneyindeki Alamata şehrini çatışmaların ardından ele geçirdiği bildirildi.
Mekelle şehri ele geçirilmişti
Geçtiğimiz ayın sonunda THKC, Tigray eyaletinin merkezi Mekelle şehrini Etiyopya güçlerinden almıştı. Bu gelişme üzerine Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed tek taraflı ateşkes ilan etmişti.
THKC ise Etiyopya güçlerinin tüm Tigray bölgesini boşaltmaması durumunda savaşa devam edeceklerini açıklamıştı. Böylece savaş yeniden alevlenmişti.
"Etiyopya güçleri Tigray'dan çıkartıldı"
Alamata'nın da THKC tarafından ele geçirilmesiyle Etiyopya güçlerinin Tigray eyaletinden çıkarılmasının büyük ölçüde tamamlandığı belirtiliyor.
Bağımsızlık gündemde
THKC merkezi yönetime karşı muhtemel bir zaferinin ardından bağımsızlık talep edebileceği belirtiliyor.
THKC güçlerinin Tigray eyaletini tamamen ele geçirmesi durumunda taleplerini Addis Ababa'ya kabul ettirebilmek için Etiyopya'nın diğer eyaletlerine de saldırabileceği tahmin ediliyor.
Tigray eyaletinin güney ve batı bölgelerinde halen şiddetli çatışmalar sürüyor.
Stratejik önemdeki Alamata'nın da Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'nin eline geçmesiyle Etiyopya merkezi yönetiminin Kasım 2020'den bu yana devam eden kanlı Tigray Savaşı'nı kaybettiğinin tescillendiği değerlendirmeleri yapılıyor.
Geçmişten bugüne Etiyopya dosyası
Tigray Savaşı (2020-)
Tigray Savaşı 4 Kasım 2020'de Etiyopya'nın kuzeyindeki Tigray bölgesinde "Tigray Halk Kurtuluş Cephesi" grubuyla Etiyopya merkezi ordusu arasında ilk çatışmaların patlak vermesiyle başladı.
Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali, ilk günden itibaren bu çatışmaları 1991'den beri "şımarıklık yapan" Tigraylara bir ders verip "Tigray bölgesinde kaybolan devlet otoritesini yeniden sağlama fırsatı" olarak gördü. Sert mesajlar verdi ve Etiyopya ordusunu bölgeye karşı harekete geçirdi.
5 Kasım 2020'de Etiyopya ordusu yaklaşık 7,2 milyon nüfuslu Tigray bölgesine kapsamlı taarruza geçti ve şiddetli bir çatışma süreci başladı.
Etiyopya ordusu öncelikle 1991'den bu yana ülkenin etnik temeli federatif yapısının bir parçası olarak bölgeyi yöneten Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'nin kontrolünde bulunan Mekelle şehrine yöneldi.
Yaklaşık 330 bin nüfusa sahip olan Mekelle şehri 17-28 Kasım 2020'de süren kanlı çarpışmalarla Etiyopya ordusunca ele geçirildi.
Yüksek çözünürlük için tıklayın
Tigray bölgesine komşu olan Amharalar, tarihi düşmanlığın ve 1991-2019 döneminde Amharaların yönetimden dışlanmasında Tigrayların başat rol oynamasının etkisiyle hareket etti. Bu paralelde, bu savaşa merkezi yönetimden ayrı olarak farklı milis gruplara katılıp Tigray bölgesine saldırıya geçtiler.
Derg rejimine karşı mücadelede Tigray Halk Kurtuluş Cephesi ile müttefik olan Eritre Halk Kurtuluş Cephesi de 1998-2000 Etiyopya-Eritre Savaşı'yla başlayan Tigray-Eritreli düşmanlığının tesiriyle bu savaşta Etiyopya merkezi yönetimini destekledi, hatta Tigray bölgesine yönelik saldırılara Eritre ordu güçleri de katıldı.
Cibuti ve etkinliği çoğunlukla başkenti Mogadişu ile sınırlı kalan resmi Somali yönetimi de bu savaşta Etiyopya'ya desteklerini açıkladılar.
Tigrayların bu savaşta lojistik desteğinde kilit role sahip olabilecek Eritre'nin bu tavrı savaşın, savaşa teknik açıdan iyi hazırlanan genel bir seferberlik yapan Tigraylar aleyhine gelişmesinde en büyük sebep oldu.
Tigray Halk Kurtuluş Cephesi Mayıs 2021 itibariyle bölgenin çoğunda alan hakimiyetini kaybetti ve bu bölgelerde gerilla taktiğine dayanan askeri operasyonlar gerçekleştirmeye başladı.
Tigray'da yaşanan bu çok şiddetli çatışma döneminde 300 binden fazla asker ve milisin karşı karşıya geldiği tahmin ediliyor.
Bu askeri yoğunluk ve halka karşı işlenen katliamlar nedeniyle Kasım 2020-Mayıs 2021 gibi kısa bir dönemde bu savaşta 50 binden fazla kişinin öldüğü, Tigray Savaşı'nın 2021'in en kanlı savaşı haline geldiği tahmin ediliyor.