Etiyopya'da savaş merkezi yönetimin lehine mi dönüyor?
Etiyopya'da ordu ile Tigray güçleri arasındaki çatışmalar bir süredir durmuş durumda. Peki ülkede savaş merkezi yönetimin lehine mi döndü, bölgede son durum ne?
Etiyopya'da Kasım 2020'de merkezi yönetimle Tigray bölgesi arasında başlayan savaş, başlangıçta merkezi yönetime bağlı ordu güçlerinin Tigray bölgesini istilasıyla gerçekleşmiş olsa da geçtiğimiz yaz ordu güçlerini topraklarından çıkaran Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (THKC) ardından bununla yetinmeyerek tüm ülkenin başkenti Addis Ababa yönünde ilerleyişe geçmişti.
Amhara bölgesinin geniş bir bölümünü ele geçirip başkente doğru ilerleyen THKC'nin bu ilerleyişinin son haftalarda durdurulduğu gözlemleniyor.
Savaş merkezi yönetim lehine mi dönüyor?
THKC'nin en son ele geçirdiği bazı yerleşim birimlerinden merkezi yönetim güçlerince çıkarılması ise savaşın yeniden merkezi yönetim lehine dönmüş olabileceği yorumlarına neden oluyor.
Yaşanan bu denklem değişiminin Tigrayların potansiyelinin sonuna gelmesinden ve merkezi yönetimin yeni askeri teknolojileri kullanmaya başlamasından kaynaklanmış olabileceği belirtiliyor.
Etiyopya'nın toplam nüfusu içerisinde küçük bir azınlık olan Tigrayların tüm etnik gruplarını seferber etme çabalarına rağmen kendilerinden çok daha kalabalık bölgeleri ele geçirmede mevcut potansiyellerinin son noktasına yaklaştığı gözlemleniyor.
Tigrayların Amharalara karşı savaşa Oromoları dahil etme planı da yeterli seviyede gerçekleşebilmiş değil.
Geçmişten bugüne Etiyopya dosyası
Türkiye, İran ve Çin'den insansız hava araçları
Merkezi yönetim ordusu için son dönemde Türkiye, İran ve Çin'den insansız hava araçları satın alındığı biliniyor.
Geçtiğimiz günlerde ise Birleşik Arap Emirlikleri'nin merkezi yönetime askeri destek sağladığı yönünde haberler gündeme gelmişti.
Birleşik Arap Emirlikleri Etiyopya savaşına müdahil oluyor
Tigray güçlerinin durdurulması ve kısmen geriletilmesinde insansız hava araçlarının saldırılarının etkili olduğu iddia ediliyor.
Tigray güçlerinin ilerleyişinin artık durdurulduğu değerlendirmeleri yapılırken, Oromoların etkin biçimde merkezi yönetime karşı savaşa dahil olmasının tüm dengeleri değiştirip hükümet düşüşüne yol açabileceği ihtimalleri üzerinde konuşuluyor
Bununla beraber Tigrayların asıl hedefi olan Tigray bölgesini kontrol altına alma hedeflerine ulaştığı, savaşın başladığı dönemde merkezi yönetim güçlerinin en büyük amacı olan Tigray bölgesini yeniden kontrol altına alma hedefinin ise kısa vadede mümkün olmadığı ifade ediliyor.
Kaynak: Mepa News