Evcil kedinin koronavirüs testi pozitif çıktı

Evcil kedinin koronavirüs testi pozitif çıktı

Hong Kong yönetimi salı günü yaptığı açıklamada, Covid-19 teşhisi konmuş bir hastanın evcil kedisinin testinin de pozitif çıktığını açıkladı.

Hong Kong yönetimi salı günü yaptığı açıklamada, Covid-19 teşhisi konmuş bir hastanın evcil kedisinin testinin de pozitif çıktığını açıkladı.

Kedi, sahibine Covid-19 tanısı konduktan sonra pazartesi günü Hong Kong Limanı'ndaki hayvan tesisinde karantinaya gönderildi.

Hong Kong yönetiminin Tarım, Balıkçılık ve Koruma Departmanı, testler için kediden örnekler aldı. Ağızdan ve burundan alınan örnekler, Covid-19 virüsü için test edildi ve sonuç pozitif çıktı.

Departman sözcüsü salı günü yaptığı açıklamada kedinin herhangi bir hastalık belirtisi göstermediğini söyledi ve, kediyi yakından izlemeye ve test yapmaya devam edeceklerini ekledi.

Sözcü, evcil hayvanların Covid-19 kaynağı olabileceğine dair bir kanıt bulunmadığını da vurguladı. Buna göre evcil hayvan sahipleri hijyen uygulamalarını sağlıklı biçimde sürdürmeli ve hiçbir koşulda evcil hayvanlarını terk etmemeli.

Çin devlet televizyonu CGTN’nin aktardığına göre söz konusu vaka, koronavirüs testleri pozitif çıkan iki köpeğin ardından Hong Kong'daki pozitif sonuç alan üçüncü hayvan oldu.

Departman, halk ve hayvan sağlığını korumak için koronavirüsle enfekte olduğu doğrulanan, köpekler ve kediler de dahil olmak üzere tüm memeli evcil hayvanların tesislerde karantina altına alınmasını tavsiye etti.

Belçika Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 Kriz Merkezi de kısa süre önce, bir kedinin sahibinden koronavirüs kaptığını duyurmuştu.

Kedinin sahibinin koronavirüs testinin kısa süre önce pozitif çıktığı bildirilmişti. Kedinin de bir hafta sonra solunum güçlüğü ve ishal gibi semptomlar gösterdiği kaydedilmişti. Daha sonra kedinin dışkı ve kusmuk örneğinde virüs genomu tespit edilmişti.

Öte yandan Cambridge Üniversitesi’nden Viral İmmünoloji ve Veterinerlik bölümlerinde araştırma görevlisi Sarah L. Caddy, The Conversation’da yer alan yazısında “Kedinin kontamine olmuş (virüsle kirlenmiş) yiyecekleri yemesi ve virüsün bağırsaklarından basitçe geçmesi mümkün. Kedide büyük miktarda genetik materyal tespit edilmesi bu açıklamayı saf dışı bırakabilirdi ama buna dair veriler yayımlanmadı” ifadelerini kullanmıştı.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.