FBI Trump'ı öldürmeye çalışan saldırganla ilgili detayları açıkladı

FBI Trump'ı öldürmeye çalışan saldırganla ilgili detayları açıkladı

Federal Soruşturma Bürosu Direktörü Christopher Wray Pazar günü öğleden sonra gazetecilere verdiği brifingde FBI'ın "tüm gücünü" soruşturmaya yönlendirdiğini söyledi.

Fotoğraf: Trump'a ateş ettikten sonra Gizli Servis personeli tarafından öldürülen saldırgan

FBI yetkilileri, Donald Trump'ın Pennsylvania'daki bir seçim mitinginde eski ABD başkanına suikast girişiminde bulunan saldırganın "tek başına hareket ettiğini ve kamu güvenliğini tehdit eden bir durum olmadığını" söyledi.

Federal Soruşturma Bürosu Direktörü Christopher Wray Pazar günü öğleden sonra gazetecilere verdiği brifingde FBI'ın "tüm gücünü" soruşturmaya yönlendirdiğini söyledi.

Yetkililer, silahlı saldırıyı "yoğun bir şekilde " soruşturmaya devam edeceklerini ve Milwaukee'deki Cumhuriyetçi Ulusal Kongre ve önümüzdeki ay Chicago'da yapılacak Demokratik Ulusal Kongre ile bağlantılı olası tehditleri önlemeye odaklanacaklarını söyledi.

Soruşturmayı yürüten FBI'ın Pittsburgh saha ofisinden sorumlu özel ajan Kevin Rojek, müfettişlerin şu ana kadar ortaya çıkardıklarıyla ilgili yeni ayrıntıları paylaştı. Rojek, tetikçi olarak tanımlanan 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks'un, babası tarafından yasal olarak satın alındığına inandıkları AR-556 tarzı bir tüfek kullandığının anlaşıldığını söyledi.

Saldırgan olduğu belirtilen kişinin silahı nasıl ele geçirdiği ise henüz netlik kazanmadı.

Rojek, FBI'ın Crooks'un telefonuna sahip olduğunu ve içinde kayıtlı bilgilere erişmek için çalıştığını söyledi. Müfettişler Crooks'un saldırıyı neden gerçekleştirdiğine dair kanıt ararken telefona ulaşmanın öncelikli olduğunu söyledi. Rojek, Crooks'un ailesinin soruşturmada işbirliği yaptığını da söyledi.

FBI direktör yardımcısı Robert Wells'e göre FBI olayı bir suikast girişiminin yanı sıra potansiyel bir "iç terör olayı" olarak da soruşturuyor.

Trump, sağ kulağına bir kurşun isabet ettiğini söyledi. Bir FBI yetkilisi Pazar günü yaptığı açıklamada Trump'ın durumu hakkında daha fazla ayrıntıya sahip olmadıklarını söyledi. Pennsylvania makamlarına göre, 50 yaşındaki Corey Comperatore çatışmada öldü ve iki kişi de ağır yaralandı.

Pazar günkü brifingin başında konuşan Başsavcı Merrick Garland, "dünkü korkunç suikast girişiminin ardından eski Başkan Trump'ın güvende olmasından dolayı minnettar olduğunu" söyledi ve Comperatore'un ailesine başsağlığı diledi.

Garland, "Dün gördüğümüz şiddet demokrasimizin kendisine yönelik bir saldırıdır" dedi. "Adalet Bakanlığı'nın böyle bir şiddete toleransı yoktur ve Amerikalılar olarak bizim de buna toleransımız olmamalıdır. Buna bir son verilmelidir.” diye konuştu.

Yetkililer henüz saldırganla bağlantılı herhangi bir düşünce tanımlamadıklarını, dijital kanıtları ve saldırganın sosyal medya hesaplarını incelediklerini söylediler.

Crooks'un arabasında şüpheli bir düzenek bulunduğuna dair daha önce çıkan haberleri doğrulayan yetkililer, bir yetkilinin ön değerlendirmeye göre düzeneğin "basit" bir düzenek olduğunu ve "emniyetli hale getirildiğini" ve incelenmekte olduğunu söylediğini aktardılar.

Rojek, FBI'ın şimdiye kadar 2.000'den fazla ihbar aldığını söyledi. FBI, Crooks'un daha önce kolluk kuvvetleriyle herhangi bir etkileşimi olduğuna dair bir kayıt tespit etmediğini ve şu ana kadar olaydan önce tehditler savurduğuna dair bir kanıt bulamadığını söyledi.

Trump'ı hem eski bir başkan hem de bir aday olarak korumaktan sorumlu olan ABD Gizli Servisi, saldırının ardından mercek altına alındı. Teşkilat, saldırganın mitingin dışında yüksek bir alandan sahneye ateş ettiğini ve Gizli Servis personeli tarafından öldürüldüğünü açıkladı.

Yetkililer, FBI'ın soruşturmasının şimdilik saldırıyla ilgili olduğunu ve etkinliğin güvenliğinin nasıl sağlandığına ilişkin daha geniş kapsamlı sorulara odaklanmadığını, ancak saldırının zaman çizelgesinin ve nasıl gerçekleştiğinin de kapsamlı bir şekilde araştırılacağını söyledi.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.