"Feylaku'ş Şam, çıkışı olmayan bir savaşa sürüklenmeyecek kadar akıllı"
Suriye'nin kuzeyindeki aktif muhalif gruplardan Feylaku'ş Şam, CTS'nin davetine rağmen HTŞ'ye karşı savaşa dahil olmadı.
Suriye'nin kuzeyinde muhalif gruplar arasında yaşanan çatışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Ahraru’ş Şam ve Nureddin Zengi hareketlerinin birleşmesi ile kurulan Tahrir Suriye Cephesi (CTS), birçok bölgede diğer muhalif grupları da yanına alarak Tahrir’uş Şam Heyeti’ne (HTŞ) karşı savaşmaktaydı.
Feylaku'ş Şam'a çatışma daveti
CTS, HTŞ'ye karşı savaşa diğer muhalif gruplar da dahil etmek için birçok açıklama yapmıştı. Örneğin, geçtiğimiz günlerde grubun lideri Hasan Sufan, Suriye'nin kuzeyindeki en büyük muhalif gruplardan Feylak'uş Şam’a yönelik açıklamasında onları savaşa davet ederek şu ifadeleri kullanmıştı: “Halep kırsalındaki kardeşlerinizi bu mücrime karşı yalnız başlarına mücadele vermeye mi terk edeceksiniz? Devrimciliğiniz nerede? Erkekliğiniz nerede? Hatta dininiz nerede?"
Feylaku'ş Şam HTŞ ile çatışma istemiyor
Feylak'uş Şam bu çağrıya olumlu yanıt vermemiş ve HTŞ karşı saldırılarda yer almamıştı. HTŞ geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada Feylak'uş Şam’ın bu tavrını öven ifadeler kullandı. HTŞ, “Ahrar ve Zengi ittifakının Tahriru’ş Şam a karşı savaşı kazanabilmek için diğer grup ve devrimci güçleri de yitik bir savaşa sokmaya çalıştığını” belirtti.
HTŞ, sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Feylak'ın saha komutanları gruplarını çıkışı olmayan bir savaşa sürüklemeyecek kadar akıllılar. Özellikle de Tahiru'ş Şam ile olan iyi ilişkileri ve Tahriru'ş Şam'ın kendilerine saldırmayanlara karşı bir müdahalede bulunmaması bu tahmini daha da güçlendirmekte. Hatırlanacağı üzere, Feyaku'ş-Şam yedi senedir devam eden Suriye devrimi süresince, en barizleri Hey'et Tahriru'ş-Şam olan savaşçı grupların bir çoğuyla dengeli ilişkiler kurdu ve sadece ümmetin düşmanlarının maslahatına olacak olan iç çatışmalardan uzak durdu.”
HTŞ'ye karşı savaşın nasıl bir seyir izleyeceği, Feylaku’ş Şam gibi sahada ağırlığı olan büyük grupların bu savaşa iştirak edip etmeyeceği bilinmiyor. Tahriru’ş Şam’a yakınlığıyla bilinen diğer gruplar da bu savaşa iştirak etmiş değil. Özellikle yabancı savaşçıların bu çatışmaya girmekten uzak tutulduğu bildiriliyor.
Kaynak: Mepa News